Λίγα λόγια για τα προηγούμενα ταξίδια μας στο Πακιστάν


Το Πακιστάν είναι ένας προορισμός που αδικείται από αρνητική φήμη και στερεοτυπικές αντιλήψεις, γι’ αυτό και αποτελεί μια χώρα ελάχιστα επισκέψιμη και αναλλοίωτη από το μαζικό τουρισμό. Όσα και αν περιγράψoυμε σε κείμενα και φωτογραφίες, δε μπορούν να αποδώσουν την εκπληκτική, αποκαλυπτική μαγεία του. Η εγκαρδιότητα των ντόπιων, η φιλικότητα, η φιλοξενία και το αίσθημα προσφοράς προς τον άγνωστο επισκέπτη, ξεπερνά κάθε φαντασία. Τα ποικιλόμορφα τοπία κόβουν την ανάσα, οι ορεινοί όγκοι των Ιμαλαΐων, του Karakorum και του Ινδοκαύκασου στέκουν επιβλητικοί, αρχέγονοι ποταμοί όπως ο Ινδός διαρρέουν τις μικρές κοιλάδες, ενώ απόκρημνοι δρόμοι δοκιμάζουν το θάρρος του περιηγητή. Αυτό τον εναλλακτικό προορισμό επιλέξαμε το 2023 ως ορόσημο για να συστήσουμε τους Planet Voyagers στην ελληνική ταξιδιωτική κοινότητα και το κοινό που αγαπά ταξίδια εξερεύνησης σε μη προφανείς, μη τουριστικούς προορισμούς. Η παρέα σε αυτό το ταξίδι των Planet Voyagers, αποκόμισε μια «εμπειρία ζωής» κατά τα λεγόμενά της. Τον Αύγουστο του 2024 θα επαναλάβουμε το ταξίδι σε αυτό τον αλησμόνητο προορισμό, για να τον γνωρίσουν μαζί μας και όσοι δεν τα κατάφεραν την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθούν μερικά από τα αμέτρητα highlights του ταξιδιού του 2023, πολλά από αυτά αυτοσχεδιάστηκαν πέραν του προγράμματος

 

Με την άφιξη στη Λαχόρη, επισκεφτήκαμε μια φιλική κοινότητα τσιγγάνων που ζει στις όχθες του ποταμού Ravi.

Φυσικά ήμασταν παρόντες στη φαντασμαγορική,  ημερήσια παρέλαση της τελετής υποστολής σημαίας στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν.
Στην πολύβουη Πεσάβαρ, την πιο συντηρητική πόλη, αναμειχθήκαμε με τα πλήθη στο χαοτικό παλιό παζάρι.
Στο Skardu βρεθήκαμε στην ψυχρή έρημο Shigar όπου κάναμε πτήση με ανεμόπτερο και περιήγηση με οχήματα 4χ4. Ταξιδέψαμε στην οροφή τοπικού λεωφορείου 🚐 και κάναμε βουτιά σε παγετωνική λίμνη τριγυρισμένη από χιονισμένες κορυφές⛰.

Διαμείναμε σε πανέμορφο ξενώνα, σε υψόμετρο 3000μ στη Hunza, πεζοπορήσαμε την ανηφορική διαδρομή μέχρι τον παγετώνα Passu και απολαύσαμε τσάι και φρούτα στο παραδοσιακό σπίτι και την αξιαγάπητη οικογένεια του τοπικού ξεναγού μας. Απολαύσαμε πολλά πικ νικ στη φύση και σε χωριά, στις μεγάλες διαδρομές μέσω του περίφημου Shandur pass, έναν κακοτράχαλο δρόμο που κόβει την ανάσα και συχνά διακόπτεται από έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων.

Στην περίφημη μειονοτική φυλή Καλάς που πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των στρατιών του Μ. Αλεξάνδρου, διαμείναμε για 3 μέρες με μια οικογένεια της φυλής, μαγειρέψαμε μαζί τους και μεθύσαμε με τοπική ρακή από βερίκοκα. Οι γυναίκες της παρέας φόρεσαν την παραδοσιακή στολή και συμμετείχαν χορεύοντας στους ετήσιους εορτασμούς Uchal που διαδραματίζονταν κάθε βράδυ ακριβώς έξω από το σπίτι. «Σκαρφαλώσαμε» 500 σκαλιά για να γευματίσουμε στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας Kalash στο χωριό Rumbur. Στην κοιλάδα του Swat ανεβήκαμε στους αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου και πεζοπορήσαμε στο ομιχλώδες τοπίο μέσα στο ελατοδάσος, ενώ στην πόλη της Mingora «χαθήκαμε» και πάλι στο πλήθος και στριμωχτήκαμε 7-8 άτομα σε ένα tuk tuk. Στην επαρχία του Swat είχαμε συχνά για παρέα ένοπλη στρατιωτική συνοδεία, ένα μέτρο προστασίας από την κυβέρνηση το οποίο γενικά έχει καταργηθεί, αλλά όχι ακόμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όμως κανένας από τους ταξιδιώτες δεν ένιωσε κίνδυνο ή ανασφάλεια, παρ’ όλο που το οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία «κόβει την ανάσα».

 

Ήταν αμέτρητες οι φορές που ένας άγνωστος πλήρωσε το λογαριασμό μας, ένας καταστηματάρχης χάρισε προϊόντα του, ακόμα και ένα παιδί θέλησε να προσφέρει το χαρτζιλίκι του. Ένας λαός φτωχός αλλά απολύτως αξιοπρεπής, υπερήφανος και με σεβασμό προς τον ξένο.

Εικόνες από το ταξίδι του 2023

Η μεγαλοπρεπής γοητεία του

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

21 ημέρες. 7-27 Αυγούστου 2024

Tο πρόγραμμα ενδέχεται να διαμορφωθεί.


To Πακιστάν είναι το κρυφό διαμάντι της Kεντρικής και Νότιας Ασίας, μια χώρα που εξακολουθεί να είναι ελάχιστα επισκέψιμη από το μαζικό τουρισμό και διατηρεί μια σπάνια αυθεντικότητα, με συναρπαστικά τοπία, επιβλητικές κορυφές και πολιτισμούς με σπάνιο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα μαγευτικά Ιμαλάια και τον Ινδοκαύκασο, η περιοχή προσφέρει μια συναρπαστική αποκάλυψη για τους λάτρεις της περιπέτειας και της φύσης, τους ανθεκτικούς ταξιδευτές που αναζητούν την ομορφιά και την πολιτιστική ποικιλομορφία αυτού του σπάνιου προορισμού. Μετά το εκπληκτικό μου ταξίδι εκεί το 2018, θα μας μεταφέρω τη γνώση μου σε έναν προορισμό που προκαλεί δέος, όπου κάθε σημείο αποκαλύπτει ένα νέο πανόραμα φυσικών θαυμάτων και διαχρονικών παραδόσεων. Μεταξύ αυτών, η περίφημη μειονοτική φυλή των Kalash με τον μοναδικό για την περιοχή πολιτισμό, την ανιμιστική θρησκεία τους και τα ιδιαίτερα έθιμα. Παρ’ ότι τα δείγματα DNA δεν έχουν αποδείξει συγγένεια με ελληνικά φύλα, πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκτός από το φυσικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, η περιοχή παρουσιάζει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων τα ευρήματα των λιγότερο γνωστών βασιλείων της Βακτριανής και των Σελευκιδών, όπου άνθισε η ελληνοβουδιστική τέχνη Gandhara.

 


Μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος:

  • Θα περιηγηθούμε στις πόλεις Λαχόρη, Ισλαμαμπάντ, Πεσαβάρ, Mingora και το παραδεισένιο Skardu

  • θα διανύσουμε τον αυτοκινητόδρομο Karakoram, ένα θαύμα της μηχανικής

  • Θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό των εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων της κοιλάδας Hunza, τα Οχυρά Αλτίτ και Μπαλτίτ, το Καριμαμπάντ, θα βαδίσουμε στην κρεμαστή γέφυρα Hussaini

  • Θα θαυμάσουμε την επιβλητική θέα των κορυφών Nanga Parbat (8126m) Rakaposhi (7.708m) Ultar (7.388m), Golden Peak (7027m) Lady Finger (6000m) και Passu Cathedral (6106m) στην οροσειρά Karakoram

  • Θα δούμε τις λίμνες Attabad, Borith και θα κάνουμε βαρκάδες

  • Θα πεζοπορήσουμε στους παγετώνες Passu & Hopper

  • Θα βρεθούμε στο σημείο διασταύρωσης των τριών μεγαλύτερων οροσειρών, του Karakoram, των Ιμαλαΐων και του Hindukush

  • Θα παρευρεθούμε στην εντυπωσιακή τελετή υποστολής σημαίας και την παρέλαση με τους προκλητικούς βηματισμούς στο σύνορο Wagah, μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.

  • Θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τα ευρήματα της περίφημης ελληνοβουδιστικής τέχνης Gandhara.

  • Θα συμμετέχουμε στις ετήσιες γιορτές Uchal στα χωριά των Καλάς

  Και πολλά ακόμα…

   


  Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ HUNZA

  Λίγα μέρη στον κόσμο είναι τόσο επιβλητικά όσο η Χούντζα, αυτή η μικρή ορεινή περιοχή η οποία ήταν ένα ημιαυτόνομο κράτος μέχρι πολύ πρόσφατα και πλέον είναι πλήρως ενοποιημένο με το Πακιστάν. Η δυναστεία των Χούνζα διατηρήθηκε για περισσότερα από 600 χρόνια. Η γραφική ομορφιά αυτής της περιοχής, με τις χιονισμένες κορυφές των 8000 μέτρων την καθιστούν πραγματικό παράδεισο. Η Hunza βρίσκεται στον αρχαίο εμπορικό δρόμο προς το Kashgar στην κινεζική επαρχία Sinkiang. Σήμερα ο αυτοκινητόδρομος Karakorum εκτείνεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής, με το Karimabad να είναι η κύρια πόλη της Hunza.

  Θιβετιανοί έμποροι περιέγραφαν στην ομορφιά αυτού του παραδείσου ως «Σάνγκρι-Λα». Στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν βρίσκεται μια ορεινή περιοχή με μερικά από τα πιο επιβλητικά τοπία του κόσμου, ένα μείγμα διαφορετικών εθνοτικών πληθυσμών και μερικές υπέροχες διαδρομές πεζοπορίας. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Karakoram που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα, άνοιξε μια εντυπωσιακή διαδρομή μεταξύ των δύο χωρών, περνώντας από μερικές από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές του Πακιστάν και παρέχοντας πρόσβαση στις ιστορικές πόλεις της Κεντρικής Ασίας. H λίμνη Attabad με μήκος 21χλμ και ένα λαμπερό, σμαραγδένιο χρώμα, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο μιας και δημιουργήθηκε μόλις το 2010 από μια μεγάλη κατολίσθηση, που καταβύθισε τη λεωφόρο Karakorum έως το 2015, οπότε και παραδόθηκαν νέες σήραγγες.

   


   

   

  ΦΥΛΗ ΚΑΛΑΣ

  Οι Καλάς αποτελούν την περίφημη Ινδο-άρια μειονοτική φυλή του βορειοδυτικού Πακιστάν. Η πολιτισμική τους ταυτότητα που είναι ξεχωριστή σε πολλούς τομείς, συναρπάζει τους ανθρωπολόγους. Αν και οι αναλύσεις DNA δεν έχουν αποδείξει σχέση με ελληνικά φύλα, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απόγονους των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αντίθεση με τους ισλαμικούς πληθυσμούς που τους περιβάλλουν, οι Kalash διατήρησαν ανά τους αιώνες τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά. Μιλούν δική τους γλώσσα, οι γυναίκες φορούν καθημερινά την πολύχρωμη παραδοσιακή κεντητή φορεσιά διακοσμημένη με χάντρες και κοχύλια. Έχουν δικές τους ιδιόμορφες δοξασίες και μύθους που πολλοί συγκρίνουν με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας. Η θρησκεία τους είναι ιδιόμορφη εξίσου, με κάποιους μελετητές να τη χαρακτηρίζουν ανιμιστική ενώ άλλους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια έκφραση αρχαίου Βουδισμού με παγανιστικές επιρροές. Μεταξύ των δύο φύλων υπάρχει ανοιχτή συναναστροφή και οι γάμοι γίνονται με ελεύθερη επιλογή, κυρίως μεταξύ δύο διαφορετικών φατριών προς αποφυγή αιμομειξιών. Θα ζήσουμε το παραδοσιακό φεστιβάλ Uchal, με χορούς και τελετουργίες, που πραγματοποιείται τον Αύγουστο

   

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Αναχώρηση στις 7 Αυγούστου 19:40.

  1η ημέρα: Άφιξη στη Λαχόρη – 08 Αυγούστου

  Κατά την άφιξη στη Λαχόρη, θα κάνουμε early check in στο ξενοδοχείο και θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε μετά το ταξίδι. Μετά από το πρωινό, ξεκινάμε της περιήγηση στη Λαχόρη με το εξαίσιο Τζαμί Wazir Khan, γνωστό για τα αριστοτεχνικά πλακάκια και τις τοιχογραφίες του, της εποχής των Mughal. Θα εξερευνήσουμε την ιστορική Πύλη του Δελχί και την Πύλη Akbari,  δύο εμβληματικά ορόσημα εντός της Περιτειχισμένης πόλης

  Συνεχίζουμε στο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαχόρης, που προσφέρει μια εικόνα της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω μιας εκτεταμένης συλλογής αντικειμένων, παραδοσιακών χειροτεχνιών και ιστορικών εκθεμάτων. Θα βυθιστούμε στη γοητεία της Παλιάς Πόλης, με μια βόλτα στα στενά σοκάκια, τα ιστορικά κτίρια και τα πολυσύχναστα παζάρια της.

  Το απόγευμα κατευθυνόμαστε στα σύνορα Wagah, περίπου μία ώρα οδικώς από το κέντρο της πόλης, για να παρακολουθήσουμε την εμβληματική τελετή υποστολής της σημαίας, με τους προκλητικούς, θεατρινίστικους βηματισμούς των επίλεκτων στρατιωτικών τμημάτων, έναντι των αντίστοιχων στην “αντίπαλη” ινδική πλευρά

   

  Ημέρα 2: Περιήγηση στη Λαχόρη – 09 Αυγούστου

  Ξεκινάμε τη μέρα με το εμβληματικό Τζαμί Badshahi, ένα πραγματικό αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των Mughal. Θα περιηγηθούμε στο προαύλιο και τους εντυπωσιακούς εσωτερικούς χώρους του, βυθιζόμενοι στο ιστορικό μεγαλείο. Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται το Φρούριο της Λαχόρης, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, στολισμένο με όμορφα παλάτια, περίπτερα και κήπους, συμπεριλαμβανομένου του μαγευτικού Sheesh Mahal (Παλάτι των Καθρεφτών) και του Naulakha Pavilion.

  Συνεχίζουμε την εξερεύνηση στους κήπους Shalimar, ένα άλλο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Κατευθυνόμαστε στο πολυσύχναστο Παζάρι Anarkali, μια από τις παλαιότερες αγορές της Λαχόρης, όπου μπορούμε να ψωνίσουμε παραδοσιακά ρούχα, κοσμήματα, χειροτεχνήματα και αναμνηστικά κάνοντας τα απαραίτητα παζάρια με τους τοπικούς καταστηματάρχες.

  Μετά το γεύμα, θα επισκεφθούμε το Μουσείο της Λαχόρης, με εκτενή συλλογή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων χειρογράφων, νομισμάτων, γλυπτών και πινάκων. Το μουσείο προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στην ιστορία της περιοχής. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το επιβλητικό Minar-e-Pakistan, ένα ιστορικό μνημείο που στην κορυφή του θα απολαύσουμε πανοραμική θέα της πόλης.

  Θα κλείσουμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Jehangir και του Nur Jahan, δυο ακόμα δείγματα της καλλιτεχνικής αξίας της Αυτοκρατορίας των Mughal. 

   

  3η ημέρα: Ορυχεία αλατιού Khewra- Ισλαμαμπάντ (380 χλμ., 6-7 ώρες) – 10 Αυγούστου

  Aποχαιρετάμε τη Λαχόρη με κατεύθυνση προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Στην πορεία θα επισκεφτούμε τα αλατωρυχεία Khewra, έναν συναρπαστικό υπόγειο κόσμο με σχηματισμούς αλατιού.

  Μόλις φτάσουμε στο Ισλαμαμπάντ, θα θαυμάσουμε τη μαγευτική ομορφιά του επιβλητικού τζαμιού Faisal.

   

  Ημέρα 4: Ισλαμαμπάντ – Μουσείο Ταξίλα – Πεσαβάρ (190 χλμ., 3-4 ώρες με το αυτοκίνητο) – 11 Αυγούστου

  Το σημερινό δρομολόγιο θα μας μεταφέρει σε δύο ιστορικά σημαντικές πόλεις. Ξεκινώντας από το Ισλαμαμπάντ, θα επισκεφθούμε το Μουσείο Taxila, που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Αυτό το μουσείο φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή ελληνοβουδιστικής τέχνης Gandhara, δίνοντάς μας μια ματιά στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για την Πεσαβάρ, γνωστή ως πύλη προς το πέρασμα Khyber. Στην Πεσαβάρ, θα εξερευνήσουμε το πολύβουο παζάρι Kissani Khana, που φημίζεται για τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα, τα κοσμήματα και τα μπαχαρικά του. Θα βυθιστούμε στην πολυσύχναστη ατμόσφαιρα της τοπικής αγοράς, θα αλληλεπιδράσουμε τους φιλικούς ντόπιους και θα δοκιμάσουμε αυθεντική κουζίνα Peshawari.

   

  Ημέρα 5: Peshawar – Naran – (350 χλμ. – 7 ώρες) – 12 Αυγούστου

  Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της Πεσαβάρ, θα επισκεφθούμε το Μουσείο της Πεσαβάρ, που φημίζεται για την εκτενή συλλογή αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κειμηλίων από τον ελληνοβουδιστικό πολιτισμό Γκαντάρα.

  Στη συνέχεια, ξεκινάμε για μια γραφική διαδρομή προς το Naran, κάνοντας σύντομες στάσεις για να απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά των τοπίων. Θα περιηγηθούμε στη νυχτερινή αγορά αυτής της εντυπωσιακής ορεινής πόλης.

   

  Ημέρα 6: Βabusar pass – Skardu (360 χλμ, 7-8 ώρες) – 13 Αυγούστου

  Ξεκινάμε μια διαδρομή που κόβει την ανάσα καθώς κατευθυνόμαστε προς το Skardu, διασχίζοντας τα μαγευτικά τοπία του Πακιστάν. Στη διαδρομή, θα κάνουμε μια στάση στη γαλήνια λίμνη Lulusar, που περιβάλλεται από μαγευτικά βουνά, προσφέροντας μια στιγμή ηρεμίας μέσα στην ομορφιά της φύσης. Συνεχίζουμε την ανάβασή μας στο ορεινό πέρασμα Babusar, το υψηλότερο του ταξιδιού μας (4.173m) που προκαλεί δέος και θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα.

  Καθώς περνάμε από το Chilas στον αυτοκινητόδρομο Karakoram, θα κάνουμε μια σύντομη στάση στο Nanga Parbat Viewpoint, θαυμάζοντας το μεγαλείο του ένατου ψηλότερου βουνού στον κόσμο, καθώς και στο Three Junction Point, όπου οι οροσειρές του Karakoram, των Ιμαλαΐων και του Ινδοκαύκασου συγκλίνουν.

  Ολοκληρώνουμε με μια νύχτα ξεκούρασης στο γαλήνιο Skardu, αυτό τον ορεινό παράδεισο των Ιμαλαΐων.

   

  Ημέρα 7: Περιήγηση στην κοιλάδα Skardu – 14 Αυγούστου

  Σήμερα θα εξερευνήσουμε περαιτέρω την κοιλάδα του Skardu. Η πρώτη μας στάση θα είναι η Upper Kachura, γνωστή για τη μπλε λίμνη της που περιβάλλεται από πανύψηλα χιονισμένα βουνά και όπου θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε σε αυτή την αλπική λίμνη με την ευχάριστη θερμοκρασία νερού! Η ηρεμία και η φυσική ομορφιά αυτού του τόπου θα μας μαγέψει. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το ιστορικό οχυρό Shigar, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά της περιοχής ή εναλλακτικά θα επισκεφτούμε την ψυχρή έρημο Sarfaranga, μια τεράστια έκταση με χρυσούς αμμόλοφους, όπου μπορούμε προαιρετικά να απολαύσουμε πτήση με μηχανοκίνητα ανεμόπτερα, ιππασία, σαφάρι 4Χ4.

   

  Ημέρα 8: Κοιλάδα Χούνζα (300 χλμ., 6-7 ώρες) – 15 Αυγούστου

  Ξεκινώντας μια εκπληκτική διαδρομή, θα οδηγηθούμε από το Skardu στην κοιλάδα Hunza. Η γραφική διαδρομή περνά μέσα από την γέφυρα Alam και ακολουθεί το ελικοειδές μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού Ινδού. Καθώς πλησιάζουμε το Gilgit, θα κάνουμε μια στάση στο επιβλητικό Rakaposhi View Point, όπου το μαγευτικό ορεινό τοπίο της ομώνυμης κορυφής των 7788μ ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας. Το γύρω οροπέδιο φιλοξενεί αλπική χλωρίδα, κρυστάλλινα ρυάκια και σπάνια άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καφέ αρκούδας των Ιμαλαΐων. Η γραφική διαδρομή θα μας μεταφέρει μέσα από εντυπωσιακά ορεινά περάσματα, προσφέροντας πανοραμική θέα στις γύρω κορυφές. Μόλις φτάσουμε στη Χούνζα, θα μας καλωσορίσει η ομορφιά της κοιλάδας που προκαλεί δέος, με τα χωράφια, τους οπωρώνες και τον ορμητικό ποταμό Χούνζα. 

  Το κατάλυμά μας βρίσκεται στο Duiker, ένα χωριό σε υψόμετρο 3000μ με επιβλητική θέα.

   

  Ημέρα 9: Περιήγηση στην κοιλάδα Hunza – 16 Αυγούστου

  Σήμερα, θα εμβαθύνουμε στην πολιτιστική κληρονομιά της κοιλάδας Hunza. Οι πρώτοι μας σταθμοί θα είναι τα αρχαία φρούρια Altit και Baltit, που βρίσκονται στην πόλη Karimabad. Αυτά τα καλοδιατηρημένα φρούρια προσφέρουν μια εικόνα για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα από τις στρατηγικές τους θέσεις. Θα εξερευνήσουμε την περίπλοκη ξυλουργική, θα επισκεφθούμε τα μουσεία μέσα στα οχυρά και θα μάθουμε για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της τοπικής κοινότητας.

   

  Ημέρα 10: Κοιλάδα Upper Hunza (380 χλμ., 7-8 ώρες οδικώς) – 17 Αυγούστου 2023

  Aναχωρούμε για το Passu, ανακαλύπτοντας τα φυσικά θαύματα της κοιλάδας Άνω Hunza. Ο προορισμός μας είναι ο παγετώνας Hopper, ένα μαγευτικό φυσικό θαύμα που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά. Θα απολαύσουμε μια γραφική πεζοπορία στον παγετώνα, ακούγοντας τους ήχους του νερού που λιώνει και θαυμάζοντας τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς πάγου. Θα επισκεφτούμε τη λίμνη Ataabad και το Τοπικό Κέντρο Χειροτεχνίας, το οποίο διευθύνουν ντόπιες γυναίκες, παρουσιάζοντας την τέχνη της περιοχής.

  Θα βαδίσουμε στην εμβληματική Κρεμαστή Γέφυρα Hussani, μια συναρπαστική περιπέτεια καθώς ταλαντευόμαστε πάνω από τον ορμητικό ποταμό Χούνζα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή με φόντο τις εμβληματικές κορυφές Passu cones, περνώντας μέσα από το γραφικό χωριό Hussaini. 

   

  Ημέρα 11: Πεζοπορία στον παγετώνα Passu (3 – 4 ώρες πεζοπορία) – 18 Αυγούστου 

  Σήμερα θα κάνουμε μια προαιρετική πεζοπορία στον επιβλητικό παγετώνα Passu. Αναλόγως το σημείο προσέγγισης, η πεζοπορία είναι περισσότερο ή λιγότερο απαιτητική. Εναλλακτικά, όσοι δεν ακολουθήσουν όλη τη διαδρομή μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική ομορφία της λίμνης Borith.

   

  Ημέρα 12: Ghakuch (220 χλμ., 5 ώρες) – 19 Αυγούστου 

  Αφήνοντας πίσω τη Hunza, επιβιβαζόμαστε σε οχήματα 4Χ4 για να κατευθυνθούμε στο Ghakuch, ένα γοητευτικό ορεινό χωριό στην περιοχή Ghizer. Θα απολαύσουμε την ομορφιά του ποταμού που περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά, θα κάνουμε έναν περίπατο στην πόλη, θα συναναστραφούμε με τον αξιολάτρευτο ντόπιο πληθυσμό και θα βαδίσουμε κατά μήκος της όχθης της λίμνης.

   

  Ημέρα 13: Phandar- Booni (220 χλμ., 8-9 ώρες) – 20 Αυγούστου 

  H σημερινή διαδρομή διασχίζει το περίφημο Shandur pass, μια απαιτητική αλλά και εκπληκτική ορεινή διαδρομή. Θα περάσουμε από την κοιλάδα Phandar, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα στην ομώνυμη λίμνη, ένα φυσικό στολίδι που βρίσκεται στην καρδιά της κοιλάδας.

  Θα περάσουμε από το Shandur Polo Ground, το ψηλότερο γήπεδο πόλο στον κόσμο που βρίσκεται σε υψόμετρο 3700 μέτρων. Καθώς πλησιάζουμε προς το Booni, περνάμε μέσα από τις γραφικές κοιλάδες του Laspur και του Mastuj, βιώνοντας την ποικιλόμορφη ομορφιά της περιοχής. Η κατάσταση του δρόμου είναι δύσκολη, οπότε θα χρειαστεί χρόνος στο δρόμο, παρ’ όλο που χιλιομετρικά η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

   

  Ημέρα 14: Κατευθυνόμαστε στην κοιλάδα των Καλάς (163 χλμ., 5-6 ώρες) – 21 Αυγούστου

  Αφήνοντας πίσω το Mastuj, θα συνεχίσουμε στο Chitral και τη μαγευτική κοιλάδα των Kalash. Γνωστός για τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις του, ο λαός των Καλάς είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες αρχαίες παγανιστικές φυλές στον κόσμο. Καθώς φτάνουμε στην κοιλάδα, θα μας υποδεχτούν εκπληκτικά τοπία, χωράφια με αναβαθμίδες και παραδοσιακά σπίτια στολισμένα με περίπλοκα ξυλόγλυπτα. Θα γνωρίσουμε στην τοπική κουλτούρα, θα αλληλεπιδράσουμε με τους φιλικούς ανθρώπους και θα αποκτήσουμε γνώσεις για τα ιδιαίτερα έθιμά τους. Η διαμονή μας θα είναι σε τοπικό ξενώνα μιας οικογένειας Κάλας)

   

  Ημέρα 15-16: Φεστιβάλ Uchal των Kalash – 22, 23 Αυγούστου 

  Αυτές οι δύο ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εμπειρία του περίφημου Φεστιβάλ Uchal, μιας γιορτής παραδόσεων και των εθίμων της φυλής Καλάς. Θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς, μουσικές παραστάσεις και πολιτιστικές τελετουργίες, συνοδευόμενες από επίσημες, πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες (διαφορετικές από τις επίσης εντυπωσιακές καθημερινές ενδυμασίες). Είναι μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα, να αλληλεπιδράσουμε με τους ντόπιους και να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των αρχαίων εθίμων και του τρόπου ζωής τους.

   

  Ημέρα 17: Swat (264 χλμ., 8-9 ώρες) – 24 Αυγούστου 

  Αφήνοντας πίσω την κοιλάδα Kalash, θα ξεκινήσουμε μια γραφική διαδρομή προς την κοιλάδα Swat. Γνωστή ως «Ελβετία του Πακιστάν», το Swat φημίζεται για τα εκπληκτικά τοπία, τα κρυστάλλινα ποτάμια και την ιστορική του σημασία. Καθώς ταξιδεύουμε μέσα από ορεινούς δρόμους μέσω της σήραγγας Lowari, θα απολαύσουμε πανοραμική θέα σε καταπράσινες κοιλάδες, χωράφια με αναβαθμίδες και χιονισμένες κορυφές.

   

  Ημέρα 18: Swat  – 25 Αυγούστου 

  Σήμερα θα ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί για να εξερευνήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της κοιλάδας Swat . Θα επισκεφθούμε τα αρχαία ερείπια της Μπουτκάρα, το Βούδα του Τζαχαναμπάντ και τη Στούπα Σινγκαρντάρ, τα οποία χρονολογούνται από τον πολιτισμό Γκαντάρα.

  Συνεχίζουμε στο Μουσείο Mingora, όπου μια ποικιλόμορφη συλλογή αντικειμένων και εκθεμάτων προσφέρει πληροφορίες για την ιστορία της κοιλάδας Swat. Θα εξερευνήσουμε το βουδιστικό μοναστήρι Udegram, έναν αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύπτει τη βουδιστική επιρροή στην περιοχή.

   

  Ημέρα 19: Κοιλάδα Swat – Takht-i-Bahi – Ισλαμαμπάντ (250 χλμ., 6-7 ώρες) – 26 Αυγούστου 

  Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Takht-i-Bai, που βρίσκεται κοντά στο Mardan. Αυτό το αρχαίο βουδιστικό μοναστηριακό συγκρότημα επιδεικνύει ένα αρχιτεκτονικό μεγαλείο. Οι λιθόγλυφες στούπες, τα μοναστηριακά κελιά και την επιβλητική κεντρική στούπα, συμπληρώνουν το γραφικό σκηνικό. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στο Ισλαμαμπάντ, απολαμβάνοντας τα γραφικά τοπία στη διαδρομή. Το ταξίδι θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στο εμβληματικό “Μνημείο του Πακιστάν”, τη μαγευτική ώρα του δειλινού

   

  Ημέρα 20: Πτήση επιστροφής στην Ελλάδα – 27 Αυγούστου

  Nωρίς το πρωί θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μας στο Ισλαμαμπάντ για τη διεθνή πτήση στη χώρα μας (με ενδιάμεση στάση), μεταφέροντας αλησμόνητες αναμνήσεις και ανυπέρβλητες εικόνες.

  Άφιξη στην Αθήνα στις 18:00


  Συνολικό κόστος ταξιδιού ανά άτομο με όλους τους φόρους:

  € 3870

  (Η τιμή αφορά 2κλινο δωμάτιο. Επιβάρυνση μονόκλινου 650€)*

  Δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις

  *Oι Planet Voyagers επιδιώκουμε να συνταιριάξουμε ταξιδιώτες ίδιου φύλου -αν το επιθυμούν κι εκείνοι- ώστε να μοιράζονται τα διαθέσιμα δίκλινα όπου είναι αυτό δυνατό και να αποφεύγουν τη χρέωση μονόκλινου.

   


  Περιλαμβάνoνται
  • Όλες οι διεθνείς πτήσεις με φόρους
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση
  • Μεταφορές, καύσιμα, διαμονή οδηγού και ξεναγού
  • Αγγλόφωνος ξεναγός
  • Πλήρης διατροφή (πρωινό, γεύμα, δείπνο),
  • Διαμονή (τιμή σε δίκλινο),
  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.   
  Δεν περιλαμβάνoνται
  • Βίζα Πακιστάν που εκδίδεται online με κόστος $35. 
  • Νερά, αναψυκτικά
  • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά
  • Αγορές και ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα

  Η μετακίνηση θα γίνεται με πούλμαν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και με όχημα Land Cruiser 4Χ4 σε χωμάτινες διαδρομές (4 επιβάτες + οδηγός). 

  Η διαμονή στα χωριά των Καλάς θα γίνει σε ξενώνα μιας οικογένειας, με απλές προδιαγραφές, για μια αυθεντική εμπειρία μαζί τους, μέσα στον παλμό των εορτασμών και χωρίς περιττές μετακινήσεις στους δύσβατους δρόμους της περιοχής.

   

  • Το πρωινό συνήθως πραγματοποιείται στα ξενοδοχεία, το δείπνο επίσης στα ξενοδοχεία ή εναλλακτικά σε όμορφα τοπικά εστιατόρια. Λόγω μετακινήσεων και μεγάλων αποστάσεων, το γεύμα θα πραγματοποιείται στα διαθέσιμα σημεία της διαδρομής.
  • Απαιτείται διαβατήριο με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ημέρα επιστροφής από τη χώρα και φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή

  • Οι δρόμοι του Βόρειου Πακιστάν, είναι σε κακή κατάσταση, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι διαδρομές γίνονται σε πολλές ώρες.
  • Το υψόμετρο δεν είναι τέτοιο που επηρεάζει τον οργανισμό των συμμετεχόντων. Το υψηλότερο οδικό πέρασμα είναι στα 4000μ το οποίο διασχίζουμε σε διάστημα μίας ώρας μόνο.
  • Το ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις σε τοπικές φυλές. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και διακριτικότητα.
  • Πιθανόν να έχουμε στρατιωτική συνοδεία σε μέρος της αποστολής, ειδικά στην κοιλάδα των Kalash και του Swat, κάτι που προσφέρει η κυβέρνηση του Πακιστάν ως ένδειξη προστασίας σε σημεία που δεν υπάρχει άλλη αστυνομική παρουσία. Η κατάσταση στη χώρα είναι ομαλή για τους επισκέπτες εδώ και χρόνια και δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό με τουρίστα.
  • Το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα. H πολιτική κατάσταση και τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να κλείσουν τους δρόμους και να μεταβάλλουν το πρόγραμμα.
  • Το ταξίδι αυτό έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας, μέτριες συνθήκες υγιεινής, πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος.
  • Ενδυμασία: Στη χώρα αυτή θα συναντήσουμε μεγάλη ενδυματολογική ποικιλία. Ειδικά οι γυναίκες που θα δούμε, ανάλογα με την περιοχή είναι ντυμένες με ποικίλες ενδυμασίες, από burqa που δε διακρίνονται ούτε τα μάτια, ενώ στο βορρά έχουν ακάλυπτη κεφαλή και ανάλαφρες χρωματιστές φορεσιές.  Η μαντίλα δεν είναι υποχρεωτική για τις επισκέπτριες, όμως για την είσοδο σε τζαμιά και για να μην προκαλούμε σε περιπάτους στους δρόμους κάποιων συντηρητικών πόλεων, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ελαφρύ ύφασμα.
  • Kλίμα: Στις κεντρικές περιοχές και ιδιαίτερα στη Λαχώρη, η ζέστη είναι πολύ έντονη το καλοκαίρι. Στα βουνά και τις βόρειες κοιλάδες, το κλίμα είναι πιο ευχάριστο έως δροσερό τα βράδια. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρρεάσει τα τελευταία χρόνια τις συνθήκες ακόμα και στα Ιμαλάια.

   

  ΔΙΑΜΟΝΗ

  Ημερομηνία

  Ξενοδοχείο

  Περιοχή

  8 Αυγούστου

  Luxus Grand ή αντίστοιχο

  ΛΑΧOΡΗ

  9 Αυγούστου

  Luxus Grand ή αντίστοιχο

  ΛΑΧOΡΗ

  10 Αυγούστου

  Hotel Hillview ή αντίστοιχο

  ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

  11 Αυγούστου

  Shelton Rezidor ή αντίστοιχο

  ΠΕΣΑΒΑΡ

  12 Αυγούστου

  Mount Feast ή αντίστοιχο

  NΑΡΑΝ

  13 Αυγούστου

  Himalaya Hotel

  ΣΚΑΡΝΤΟΥ

  14

  Αυγούστου

  Himalaya Hotel

  ΣΚΑΡΝΤΟΥ

  15 Αυγούστου

  Elysian Hotel

  ΧΟΥΝΖΑ

  16 Αυγούστου

  Elysian Hotel

  ΧΟΥΝΖΑ

  17 Αυγούστου

  Passu Tourist Lodge

  ΧΟΥΝΖΑ

  18 Αυγούστου

  Passu Tourist Lodge

  ΧΟΥΝΖΑ

  19 Αυγούστου

  Green Palace Hotel

  GAKUCH

  20 Αυγούστου

  Alam Guest House

  BOONI/MASTUZ

  21 Αυγούστου

  Kalash Family Guest House

  Χωριά ΚΑΛΑΣ

  22 Αυγούστου

  Kalash Family Guest House

  Χωριά ΚΑΛΑΣ

  23 Αυγούστου

  Kalash Family Guest House

  Χωριά ΚΑΛΑΣ

  24 Αυγούστου

  Rock City Resort

  SWAT

  25 Αυγούστου

  Rock City Resort

  SWAT

  26 Αυγούστου

  Hotel Hillview

  ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ

   

   

   

  Δηλώσεις συμμετοχής

  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.