ΠΑΚΙΣΤΑΝ 2023

Το 1ο ομαδικό ταξίδι των Planet Voyagers

Το Πακιστάν είναι ένας προορισμός που αδικείται από αρνητική φήμη και στερεοτυπικές αντιλήψεις, γι’ αυτό και αποτελεί μια χώρα ελάχιστα επισκέψιμη και αναλλοίωτη από το μαζικό τουρισμό. Όσα και αν περιγράψoυμε σε κείμενα και φωτογραφίες, δε μπορούν να αποδώσουν την εκπληκτική, αποκαλυπτική μαγεία του. Η εγκαρδιότητα των ντόπιων, η φιλικότητα, η φιλοξενία και το αίσθημα προσφοράς προς τον άγνωστο επισκέπτη, ξεπερνά κάθε φαντασία. Τα ποικιλόμορφα τοπία κόβουν την ανάσα, οι ορεινοί όγκοι των Ιμαλαΐων, του Karakorum και του Ινδοκαύκασου στέκουν επιβλητικοί, αρχέγονοι ποταμοί όπως ο Ινδός διαρρέουν τις μικρές κοιλάδες, ενώ απόκρημνοι δρόμοι δοκιμάζουν το θάρρος του περιηγητή. Αυτό τον εναλλακτικό προορισμό, ένα κοπιαστικό ταξίδι, επιλέξαμε ως ορόσημο για να συστήσουμε τους Planet Voyagers στην ελληνική ταξιδιωτική κοινότητα και το κοινό που αγαπά ταξίδια εξερεύνησης σε μη προφανείς, μη τουριστικούς προορισμούς. Η παρέα στο πρώτο ταξίδι των Planet Voyagers, αποκόμισε μια «εμπειρία ζωής» κατά τα λεγόμενά της. Εμπειρία ζωής ήταν και για εμάς, που ξαναζήσαμε εκπληκτικές στιγμές, εμπλουτισμένες από αυτή την πολύτιμη παρέα που νοσταλγούμε συνεχώς.

 

 
Ακολουθούν μερικά από τα αμέτρητα hilights του ταξιδιού, πολλά από αυτά αυτοσχεδιάστηκαν πέραν του προγράμματος:

Με την άφιξη στη Λαχόρη, επισκεφτήκαμε μια κοινότητα τσιγγάνων που ζει στις όχθες του ποταμού Ravi.

Φυσικά ήμασταν παρόντες στην ημερήσια παρέλαση της τελετής υποστολής σημαίας στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν.
Στην πολύβουη Πεσάβαρ, την πιο συντηρητική και ταραχώδη πόλη, αναμειχθήκαμε με τα πλήθη στο χαοτικό παλιό παζάρι.
Στο Skardu βρεθήκαμε στην ψυχρή έρημο Shigar όπου κάναμε πτήση με ανεμόπτερο και περιήγηση με οχήματα 4χ4. Ταξιδέψαμε στην οροφή τοπικού λεωφορείου 🚐 και κάναμε βουτιά σε παγετωνική λίμνη τριγυρισμένη από χιονισμένες κορυφές⛰.

Διαμείναμε σε πανέμορφο ξενώνα, σε υψόμετρο 3000μ στη Hunza, πεζοπορήσαμε την ανηφορική διαδρομή μέχρι τον παγετώνα Passu και απολαύσαμε τσάι και φρούτα στο παραδοσιακό σπίτι και την αξιαγάπητη οικογένεια του τοπικού ξεναγού μας. Απολαύσαμε πολλά πικ νικ στη φύση και σε χωριά, στις μεγάλες διαδρομές μέσω του περίφημου Shandur pass, έναν κακοτράχαλο δρόμο που κόβει την ανάσα και συχνά διακόπτεται από έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων.

Στην περίφημη μειονοτική φυλή Καλάς που πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των στρατιών του Μ. Αλεξάνδρου, διαμείναμε για 3 μέρες με μια οικογένεια της φυλής, μαγειρέψαμε μαζί τους και μεθύσαμε με τοπική ρακή από βερίκοκα. Οι γυναίκες της παρέας φόρεσαν την παραδοσιακή στολή και συμμετείχαν χορεύοντας στους ετήσιους εορτασμούς Uchal που διαδραματίζονταν κάθε βράδυ ακριβώς έξω από το σπίτι. «Σκαρφαλώσαμε» 500 σκαλιά για να γευματίσουμε στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας Kalash στο χωριό Rumbur. Στην κοιλάδα του Swat ανεβήκαμε στους αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου και πεζοπορήσαμε στο ομιχλώδες τοπίο μέσα στο ελατοδάσος, ενώ στην πόλη της Mingora «χαθήκαμε» και πάλι στο πλήθος και στριμωχτήκαμε 7-8 άτομα σε ένα tuk tuk. Στην επαρχία του Swat είχαμε συχνά για παρέα ένοπλη στρατιωτική συνοδεία, ένα μέτρο προστασίας από την κυβέρνηση το οποίο γενικά έχει καταργηθεί, αλλά όχι ακόμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Όμως κανένας από τους ταξιδιώτες δεν ένιωσε κίνδυνο ή ανασφάλεια, εκτός από το οδικό δίκτυο που σε πολλά σημεία «κόβει την ανάσα».

 

Ήταν αμέτρητες οι φορές που ένας άγνωστος πλήρωσε το λογαριασμό μας, ένας καταστηματάρχης χάρισε προϊόντα του, ακόμα και ένα παιδί θέλησε να προσφέρει το χαρτζιλίκι του. Ένας λαός φτωχός αλλά απολύτως αξιοπρεπής, υπερήφανος και με σεβασμό προς τον ξένο.

 

❤️Οι πρώτοι Planet Voyagers θα μείνουν ανεξίτηλοι στην ψυχή μας, είμαι σίγουρος πως και οι επόμενοι…❤️

Δε μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι το ομαδικό ταξίδι θα ήταν ισάξιας εμπειρίας με τα προσωπικά μου ανεξάρτητα ταξίδια και πώς θα κατάφερνα να μεταδώσω και στους συνταξιδιώτες μου τη δική μου εμπειρία.

 

Εικόνες από το ταξίδι μας

H μεγαλοπρεπής γοητεία του
ΠΑΚΙΣΤΑΝ

6 έως 26 Αυγούστου


To Πακιστάν είναι το κρυφό διαμάντι της Kεντρικής και Νότιας Ασίας, μια χώρα που εξακολουθεί να είναι ελάχιστα επισκέψιμη από το μαζικό τουρισμό και διατηρεί μια σπάνια αυθεντικότητα, με συναρπαστικά τοπία, επιβλητικές κορυφές και πολιτισμούς με σπάνιο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα μαγευτικά Ιμαλάια και τον Ινδοκαύκασο, η περιοχή προσφέρει μια συναρπαστική αποκάλυψη για τους λάτρεις της περιπέτειας και της φύσης, τους ανθεκτικούς ταξιδευτές που αναζητούν την ομορφιά και την πολιτιστική ποικιλομορφία αυτού του σπάνιου προορισμού. Μετά το εκπληκτικό μου ταξίδι εκεί το 2018, θα μας μεταφέρω τη γνώση μου σε έναν προορισμό που προκαλεί δέος, όπου κάθε σημείο αποκαλύπτει ένα νέο πανόραμα φυσικών θαυμάτων και διαχρονικών παραδόσεων. Μεταξύ αυτών, η περίφημη μειονοτική φυλή των Kalash με τον μοναδικό για την περιοχή πολιτισμό, την ανιμιστική θρησκεία τους και τα ιδιαίτερα έθιμα. Παρ’ ότι τα δείγματα DNA δεν έχουν αποδείξει συγγένεια με ελληνικά φύλα, πιστεύεται ότι είναι απόγονοι των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκτός από το φυσικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, η περιοχή παρουσιάζει και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων τα ευρήματα των λιγότερο γνωστών βασιλείων της Βακτριανής και των Σελευκιδών, όπου άνθισε η ελληνοβουδιστική τέχνη Gandhara.

 


Σημεία ενδιαφέροντος

  • Περιήγηση στις πόλεις Λαχόρη, Ισλαμαμπάντ και Ραβαλπίντι, Πεσαβάρ και το παραδεισένιο Skardu

  • Ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο Karakoram, το θαύμα της μηχανικής

  • Εμπειρία της κουλτούρας των εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων της κοιλάδας Hunza, Οχυρά Αλτίτ και Μπαλτίτ, Καριμαμπάντ, Κρεμαστή γέφυρα Gulmit, Passu και Hussaini

  • Θέα των κορυφών Nanga Parbat (8126m) Rakaposhi (7.708m) Passu Sar (7.478m) Ultar (7.388m) Shisper (7611m) Diran και (7266m) Golden Peak (7027m) Lady Finger (6000m) και Passu Cathedral (6106m) στην οροσειρά Karakoram

  • Πέρασμα Khunjerab (4.733m) και σήραγγα Attabad (7km)

  • Λίμνες Attabad, Borith και Batura Lake

  • Παγετώνες Passu, Batura, Hopper και Ghulkin

  • Σημείο διασταύρωσης των τριών μεγαλύτερων βουνών Karakoram, Ιμαλάια και Hindukush

  • Η εντυπωσιακή τελετή υποστολής σημαίας και η παρέλαση με τους προκλητικούς βηματισμούς στο σύνορο Wagah, μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.

  • Τα ευρήματα της περίφημης ελληνοβουδιστικής τέχνης Gandhara.

  • Οι ετήσιες γιορτές Uchal στα χωριά των Καλάς

  Και πολλά ακόμα…

   


  Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ HUNZA

  Λίγα μέρη στον κόσμο είναι τόσο επιβλητικά όσο η Χούντζα, αυτή η μικρή ορεινή περιοχή η οποία ήταν ένα ημιαυτόνομο κράτος μέχρι πολύ πρόσφατα και πλέον είναι πλήρως ενοποιημένο με το Πακιστάν. Η δυναστεία των Χούνζα διατηρήθηκε για περισσότερα από 600 χρόνια. Η γραφική ομορφιά αυτής της περιοχής, με πράσινο και τις χιονισμένες κορυφές των 8000 μέτρων, την καθιστούν πραγματικό παράδεισο. Η Hunza βρίσκεται στον αρχαίο εμπορικό δρόμο προς το Kashgar στην κινεζική επαρχία Sinkiang. Σήμερα ο αυτοκινητόδρομος Karakorum εκτείνεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής, με το Karimabad να είναι η κύρια πόλη της Hunza.

  Θιβετιανοί έμποροι περιέγραφαν στην ομορφιά αυτού του παραδείσου ως «Σάνγκρι-Λα». Στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν βρίσκεται μια ορεινή περιοχή με μερικά από τα πιο επιβλητικά τοπία του κόσμου, ένα μείγμα διαφορετικών εθνοτικών πληθυσμών και μερικές υπέροχες διαδρομές πεζοπορίας. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Karakoram που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα, άνοιξε μια εντυπωσιακή διαδρομή μεταξύ των δύο χωρών, περνώντας από μερικές από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές του Πακιστάν και παρέχοντας πρόσβαση στις ιστορικές πόλεις της Κεντρικής Ασίας. Το άνοιγμα αυτής της διαδρομής για τους ξένους το 1986 έδωσε την ευκαιρία μιας μοναδικής εμπειρίας. H λίμνη Attabad με μήκος 21χλμ. και λαμπερό, σμαραγδένιο χρώμα, αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο μιας και δημιουργήθηκε μόλις το 2010 από μια μεγάλη κατολίσθηση, που καταβύθισε τη λεωφόρο Karakorum έως το 2015, οπότε και παραδόθηκαν νέες σήραγγες.

   


  ΦΥΛΗ ΚΑΛΑΣ

  Καλάς. Η περίφημη Ινδο-άρια μειονοτική φυλή του βορειοδυτικού Πακιστάν. Η πολιτισμική τους ταυτότητα που είναι ξεχωριστή σε πολλούς τομείς, συναρπάζει τους ανθρωπολόγους. Αν και οι αναλύσεις DNA δεν έχουν αποδείξει σχέση με ελληνικά φύλα, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απόγονους των στρατιών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε αντίθεση με τους ισλαμικούς πληθυσμούς που τους περιβάλλουν, οι Kalash διατήρησαν ανά τους αιώνες τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά. Μιλούν δική τους γλώσσα, οι γυναίκες φορούν καθημερινά την πολύχρωμη παραδοσιακή κεντητή φορεσιά διακοσμημένη με χάντρες και κοχύλια. Έχουν δικές τους ιδιόμορφες δοξασίες και μύθους που πολλοί συγκρίνουν με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας. Η θρησκεία τους είναι ιδιόμορφη εξίσου, με κάποιους μελετητές να τη χαρακτηρίζουν ανιμιστική ενώ άλλους να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια έκφραση αρχαίου Βουδισμού με παγανιστικές επιρροές. Μεταξύ των δύο φύλων υπάρχει ανοιχτή συναναστροφή και οι γάμοι γίνονται με ελεύθερη επιλογή, κυρίως μεταξύ δύο διαφορετικών φατριών προς αποφυγή αιμομειξιών. Θα ζήσουμε το παραδοσιακό φεστιβάλ Uchal, με χορούς και τελετουργίες, που πραγματοποιείται τον Αύγουστο.

  Αναλυτικά το δρομολόγιο:

  1η ημέρα: Άφιξη στη Λαχόρη – 07 Αυγούστου

  Κατά την άφιξη στη Λαχόρη, θα κάνουμε check in στο ξενοδοχείο και θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ξεκουραστούμε μετά το ταξίδι. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το εμβληματικό Τζαμί Badshahi, θαυμάζοντας το μεγαλείο και την περίπλοκη αρχιτεκτονική του. Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε το Φρούριο της Λαχόρης, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και θα βυθιστούμε στο μεγαλείο της εποχής των Mughal. 

  Ημέρα 2: Περιήγηση στη Λαχόρη – 08 Αυγούστου

  Σήμερα, θα ξεκινήσουμε περιήγηση στη Λαχόρη, μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό. Ο πρώτος μας σταθμός θα είναι το Μουσείο Λαχόρης, όπου θα εξερευνήσουμε την τεράστια συλλογή αντικειμένων και έργων τέχνης και την πλούσια κληρονομιά της περιοχής. Τέλος, θα περιπλανηθούμε στους πολυσύχναστους δρόμους του παζαριού Old Anarkali, που είναι γνωστό για τη ζωντανή του ατμόσφαιρα, τα τοπικά καταστήματα και το νόστιμο street food. Το απόγευμα, θα επισκεφθούμε τα σύνορα Wagah για να παρακολουθήσουμε την τελετή υποστολής της σημαίας το απόγευμα, μια εντυπωσιακή επίδειξη πατριωτισμού και στρατιωτικών ασκήσεων που λαμβάνει χώρα καθημερινά. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και η συγχρονισμένη παρέλαση θα μας αφήσουν με δέος.

  3η ημέρα: Ταξιδεύουμε στο Ισλαμαμπάντ (380 χλμ., 6-7 ώρες) – 09 Αυγούστου

  Αφήνοντας πίσω τη Λαχώρη, θα ξεκινήσουμε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή προς το Ισλαμαμπάντ. Στη διαδρομή, θα κάνουμε δύο ενδιαφέρουσες στάσεις. Αρχικά, θα επισκεφθούμε το αλατωρυχείο Khewra κοντά στο Ισλαμαμπάντ, το δεύτερο μεγαλύτερο αλατωρυχείο στον κόσμο, διάσημο για τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς αλατιού και τις υπόγειες σήραγγες. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, θα φτάσουμε στο οχυρό Rohtas, ένα υπέροχο ιστορικό φρούριο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Φτάνοντας στο Ισλαμαμπάντ, θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε δύο σημαντικά ορόσημα: το Μνημείο του Πακιστάν, σύμβολο της εθνικής ενότητας, και το Μεγάλο Τζαμί, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

  Ημέρα 4: Ισλαμαμπάντ – Μουσείο Ταξίλα – Πεσαβάρ (190 χλμ., 3-4 ώρες με το αυτοκίνητο) – 10 Αυγούστου

  Το σημερινό δρομολόγιο θα μας μεταφέρει σε δύο ιστορικά σημαντικές πόλεις. Ξεκινώντας από το Ισλαμαμπάντ, θα επισκεφθούμε το Μουσείο Taxila, που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Αυτό το μουσείο φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή ελληνοβουδιστικής τέχνης Gandhara, δίνοντάς μας μια ματιά στην πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουμε για την Πεσαβάρ, γνωστή ως πύλη προς το πέρασμα Khyber. Στην Πεσαβάρ, θα εξερευνήσουμε το ζωντανό παζάρι Kissani Khana, που φημίζεται για τα παραδοσιακά χειροτεχνήματα, τα κοσμήματα και τα μπαχαρικά του. Θα βυθιστούμε στην πολυσύχναστη ατμόσφαιρα, θα αλληλεπιδράσουμε τους φιλικούς ντόπιους και θα δοκιμάσουμε αυθεντική κουζίνα Peshawari.

  Ημέρα 5: Μουσείο Peshawar – Οδήγηση στο Chilas – (460 χλμ. – 10-11 ώρες με το αυτοκίνητο) – 11 Αυγούστου

  Συνεχίζοντας την εξερεύνηση της Πεσαβάρ, θα επισκεφθούμε το Μουσείο της Πεσαβάρ, που φημίζεται για την εκτενή συλλογή αρχαιολογικών και ιστορικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κειμηλίων από τον πολιτισμό Γκαντάρα. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε μια γραφική διαδρομή προς το Chilas, που βρίσκεται στην περιοχή Gilgit-Baltistan. Καθώς ταξιδεύουμε μέσα από το ορεινό έδαφος, θα απολαύσουμε εκπληκτική θέα στον αυτοκινητόδρομο Karakoram που κόβει την ανάσα, περνώντας μέσα από εντυπωσιακές κοιλάδες, ελικοειδή ποτάμια και πανύψηλες κορυφές.

  Ημέρα 6: Περιήγηση Chilas στην κοιλάδα Skardu (256 χλμ, 5-6 ώρες οδικώς) – 12 Αυγούστου

  Το σημερινό ταξίδι θα μας μεταφέρει από το Chilas στη μαγευτική κοιλάδα Skardu. Καθώς οδηγούμε μέσα από το τραχύ τοπίο, θα μαγευτούμε από την ομορφιά του Katpana, του Kharpocho και του Manthal Bhudda. Αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν εκπληκτική θέα στην οροσειρά Karakoram, και παγετώδεις λίμνες. Θα βυθιστούμε στη γαλήνη του περιβάλλοντος και βγάλουμε αλησμόνητες φωτογραφίες.

  Ημέρα 7: Περιήγηση στην κοιλάδα Skardu – 13 Αυγούστου

  Θα εντυπωσιαστούμε εξερευνώντας περαιτέρω την κοιλάδα του Skardu. Η πρώτη μας στάση θα είναι η Upper Kachura, γνωστή για τη μπλε λίμνη της που περιβάλλεται από πανύψηλα βουνά. Η ηρεμία και η φυσική ομορφιά αυτού του τόπου θα μας μαγέψει. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το ιστορικό οχυρό Shigar, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά της περιοχής. Θα ολοκληρώσουμε τη μέρα με μια επίσκεψη στην έρημο Sarfaranga, μια τεράστια έκταση με χρυσούς αμμόλοφους, όπου μπορούμε να απολαύσουμε ένα συναρπαστικό σαφάρι και να παρακολουθήσουμε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

  Ημέρα 8: Οδηγούμαστε στη Χούνζα (300 χλμ., 6-7 ώρες με το αυτοκίνητο) – 14 Αυγούστου

  Ξεκινώντας μια εκπληκτική διαδρομή, θα οδηγηθούμε από το Skardu στην κοιλάδα Hunza, διασχίζοντας τις μαγευτικές πεδιάδες Deosai. Αυτό το οροπέδιο σε μεγάλο υψόμετρο είναι γνωστό για τα αγριολούλουδα, τα κρυστάλλινα ρυάκια και τη σπάνια άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καφέ αρκούδας των Ιμαλαΐων. Η γραφική διαδρομή θα μας μεταφέρει μέσα από εντυπωσιακά ορεινά περάσματα, προσφέροντας πανοραμική θέα στις γύρω κορυφές. Μόλις φτάσουμε στη Χούνζα, θα μας καλωσορίσει η ομορφιά της κοιλάδας που προκαλεί δέος, με τα χωράφια, τους οπωρώνες και τον ορμητικό ποταμό Χούνζα. Εάν η κατάσταση του δρόμου σε αυτήν τη διαδρομή είναι κακή για το όχημα,, θα οδηγήσουμε μέχρι τη Χούνζα μέσω του δρόμου Skardu-Gilgit.

  Ημέρα 9: Περιήγηση στην κοιλάδα Hunza Heritage – 15 Αυγούστου

  Σήμερα, θα εμβαθύνουμε στην πολιτιστική κληρονομιά της κοιλάδας Hunza. Οι πρώτοι μας σταθμοί θα είναι τα αρχαία φρούρια Altit και Baltit, που βρίσκονται στην πόλη Karimabad. Αυτά τα καλοδιατηρημένα φρούρια προσφέρουν μια εικόνα για την ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχής, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα από τις στρατηγικές τους θέσεις. Θα εξερευνήσουμε την περίπλοκη ξυλουργική, θα επισκεφθούμε τα μουσεία μέσα στα οχυρά και θα μάθουμε για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής της τοπικής κοινότητας.

  Ημέρα 10: Περιήγηση στην κοιλάδα Upper Hunza (380 χλμ., 7-8 ώρες οδικώς) – 16 Αυγούστου 2023

  Προχωράμε περαιτέρω στην κοιλάδα Upper Hunza. Ο προορισμός μας είναι ο παγετώνας Hopper, ένα μαγευτικό φυσικό θαύμα που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά. Θα απολαύσουμε μια γραφική πεζοπορία στον παγετώνα, ακούγοντας τους ήχους του νερού που λιώνει και θαυμάζοντας τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς πάγου. Θα επισκεφτούμε τη λίμνη Ataabad, τη γέφυρα Suspension, τους Passu Cones, τη λίμνη Borith, το Khunjerab Pass και θα φτάσουμε στο Gulmit.

  Ημέρα 11: Πεζοπορία στο υδάτινο κανάλι και το Khunjerab (3 – 4 ώρες πεζοπορία) – 17 Αυγούστου 

  Η σημερινή μέρα περιλαμβάνει μια πεζοπορία κατά μήκος του καναλιού νερού από το Karimabad στο Shepherds Den. Αυτό το γραφικό μονοπάτι προσφέρει εκπληκτική θέα στην κοιλάδα, τα λιβάδια και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

  Ημέρα 12: Κατευθυνόμαστε στο Ghakuch (170 χλμ., 4-5 ώρες) – 18 Αυγούστου 

  Αφήνοντας πίσω το Καριμαμπάντ, θα κατευθυνθούμε στο Ghakuch, ένα γοητευτικό χωριό στην περιοχή Ghizer. Θα απολαύσουμε την ομορφιά του ποταμού που περιβάλλεται από χιονισμένα βουνά, θα κάνουμε έναν περίπατο κατά μήκος της όχθης της λίμνης, και θα δοκιμάσουμε τις τοπικές πέστροφες.

  Ημέρα 13: Κατευθυνόμαστε στο Mastuj (190 χλμ., 8-9 ώρες) – 19 Αυγούστου 

  Το σημερινό ταξίδι θα μας μεταφέρει από το Ghakuch στο Mastuj, προσφέροντας άλλη μια ευκαιρία να απολαύσουμε τα μαγευτικά τοπία των κοιλάδων. Διασχίζοντας το πέρασμα Shandur θα μπούμε στην επαρχία KPK και θα δούμε το ψηλότερο γήπεδο πόλο στον κόσμο. Καθώς ταξιδεύουμε μέσα από ελικοειδής ορεινούς δρόμους, θα δούμε το μεγαλείο των οροσειρών Karakoram και Hindu Kush, των γραφικών κοιλάδων και του μέγαλου ποταμού Ινδού. Φτάνοντας στο Mastuj, μια μικρή πόλη φωλιασμένη ανάμεσα στα βουνά, θα έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να βυθιστούμε στην γαλήνια ατμόσφαιρα. Η κατάσταση του δρόμου είναι δύσκολη, οπότε θα χρειαστεί χρόνος στο δρόμο, παρ’ όλο που χιλιομετρικά η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

  Ημέρα 14: Κατευθυνόμαστε στην κοιλάδα των Καλάς (163 χλμ., 4-5 ώρες) – 20 Αυγούστου

  Αφήνοντας πίσω το Mastuj, θα συνεχίσουμε στη μαγευτική κοιλάδα Kalash. Γνωστός για τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις του, ο λαός των Καλάς είναι μια από τις λίγες εναπομείνασες αρχαίες παγανιστικές φυλές στον κόσμο. Καθώς φτάσουμε στην κοιλάδα, θα μας υποδεχτούν εκπληκτικά τοπία, χωράφια με αναβαθμίδες και παραδοσιακά σπίτια Καλάς στολισμένα με περίπλοκα ξυλόγλυπτα. Θα γνωρίσουμε στην τοπική κουλτούρα, θα αλληλεπιδράσουμε με τους φιλικούς ανθρώπους και θα αποκτήσουμε γνώσεις για τα ιδιαίτερα έθιμά τους.

  Ημέρα 15-16: Φεστιβάλ Uchal στο Kalash – 21 & 22 Αυγούστου 

  Αυτές οι δύο ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην εμπειρία του περίφημου Φεστιβάλ Uchal, μιας γιορτής παραδόσεων και των εθίμων της φυλής Καλάς. Θα παρακολουθήσουμε παραδοσιακούς χορούς, μουσικές παραστάσεις και πολιτιστικές τελετουργίες, συνοδευόμενες από πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες επίσημες και διαφορετικές από τις επίσης εντυπωσιακές της καθημερινότητάς τους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα, να αλληλεπιδράσουμε με τους ντόπιους και να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των αρχαίων εθίμων και του τρόπου ζωής τους.

  Ημέρα 17: Οδήγηση στο Swat (264 χλμ., 8-9 ώρες) – 23 Αυγούστου 

  Αφήνοντας πίσω την κοιλάδα Kalash, θα ξεκινήσουμε μια γραφική διαδρομή προς την κοιλάδα Swat. Γνωστή ως η «Ελβετία του Πακιστάν», η Σουάτ φημίζεται για τα εκπληκτικά τοπία της, τα κρυστάλλινα ποτάμια και την ιστορική της σημασία. Καθώς ταξιδεύουμε μέσα από ορεινούς δρόμους, θα απολαύσουμε πανοραμική θέα σε καταπράσινες κοιλάδες, χωράφια με αναβαθμίδες και χιονισμένες κορυφές.

  Ημέρα 18: Περιήγηση στην κοιλάδα Swat (100 χλμ., 2-3 ώρες) – 24 Αυγούστου 

  Σήμερα, θα εξερευνήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους που κάνουν την κοιλάδα Swat ιστορικό θησαυρό. Θα επισκεφθούμε τα αρχαία ερείπια της Μπουτκάρα, το Βούδα του Τζαχαναμπάντ και τη Στούπα  Σινγκαρντάρ, τα οποία χρονολογούνται από τον πολιτισμό Γκαντάρα. Τα γλυπτά του Βούδα και τα αρχιτεκτονικά ευρήματα που μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Μουσείο Swat, όπου μπορούμε να εμβαθύνουμε στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της κοιλάδας.

  Ημέρα 19: Επίσκεψη Takht-i-Bahi στο Mardan & μεταφορά στο Ισλαμαμπάντ (250 χλμ., 5-6 ώρες οδικώς) – 25 Αυγούστου 

  Σήμερα, θα επισκεφθούμε το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Takht-i-Bai, που βρίσκεται κοντά στο Mardan. Αυτό το αρχαίο βουδιστικό μοναστηριακό συγκρότημα επιδεικνύει το αρχιτεκτονικό μεγαλείο. Οι λιθόγλυφες στούπες, τα μοναστηριακά κελιά και την επιβλητική κεντρική στούπα, συμπληρώνουν το γραφικό σκηνικό. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στο Ισλαμαμπάντ, απολαμβάνοντας τα γραφικά τοπία στη διαδρομή.

  Ημέρα 20: Πτήση επιστροφής στην Ελλάδα – 26 Αυγούστου

  Θα αναχωρήσουμε από το ξενοδοχείο μας στο Ισλαμαμπάντ για τη διεθνή πτήση στη χώρα μας, μεταφέροντας αλησμόνητες αναμνήσεις και ανυπέρβλητες εικόνες.

   


  1. Περιλαμβάνoνται όλες οι διεθνείς πτήσεις, φόρους, ταξιδιωτική ασφάλιση, μεταφορές, πλήρη διατροφή (πρωινό, γεύμα, δείπνο), διαμονή (τιμή σε δίκλινο), εισόδους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.   


  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

  7 Αυγούστου Luxus Grand Lahore ή αντίστοιχο (early check-in / κράτηση από 6 Αυγούστου) ΛΑΧΩΡΗ
  8 Αυγούστου Luxus Grand Lahore ή αντίστοιχο  ΛΑΧΩΡΗ
  9 Αυγούστου Islamabad Grand Hotel ή αντίστοιχο ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
  10 Αυγούστου Shelton Rezidor ή αντίστοιχο ΠΕΣΑΒΑΡ
  11 Αυγούστου Trangfa Lodge ή αντίστοιχο ΤΣΙΛΑΣ
  12 Αυγούστου Concordia or Dir leh Hotel ή αντίστοιχο ΣΚΑΡΝΤΟΥ
  13 Αυγούστου Concordia or Dir leh Hotel ή αντίστοιχο ΣΚΑΡΝΤΟΥ
  14 Αυγούστου Elysian Hotel or Nexus Grace Hotel  ΧΟΥΝΖΑ
  15 Αυγούστου Elysian Hotel or Nexus Grace Hotel  ΧΟΥΝΖΑ
  16 Αυγούστου Elysian Hotel or Nexus Grace Hotel  ΧΟΥΝΖΑ
  17 Αυγούστου Elysian Hotel or Nexus Grace Hotel  ΧΟΥΝΖΑ
  18 Αυγούστου Green Palace Hotel GAKUCH
  19 Αυγούστου Best Western Guest House BOONI/MASTUZ
  20 Αυγούστου Kalash Family Guest House Χωριά ΚΑΛΑΣ
  21 Αυγούστου Kalash Family Guest House Χωριά ΚΑΛΑΣ
  22 Αυγούστου Kalash Family Guest House Χωριά ΚΑΛΑΣ
  23 Αυγούστου Swat Hilton Hotel or Shelton Rezidor SWAT
  24 Αυγούστου Swat Hilton Hotel or Shelton Rezidor SWAT
  25 Αυγούστου Islamabad Grand Hotel ή αντίστοιχο ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ
       

  Η μετακίνηση θα γίνεται με μικρό πούλμαν σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους και με όχημα 4Χ4 σε χωμάτινες διαδρομές. Η διαμονή στα χωριά των Καλάς θα μοιραστεί σε διαφορετικά καταλύματα, basic ποιότητας και προδιαγραφών.

   Το πρόγραμμα ενδέχεται να διαμορφωθεί.

   Περιλαμβάνεται πλήρη διατροφή (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό). Λόγω μετακινήσεων και μεγάλων αποστάσεων, δε γνωρίζουμε τα σημεία γεύματος.

   • Δεν περιλαμβάνεται βίζα Πακιστάν που εκδίδεται online με κόστος $35. Απαιτείται διαβατήριο με ημερομηνία λήξης τουλάχιστον 6 μήνες μετά την ημέρα επιστροφής από τη χώρα και φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή. 

    • Οι δρόμοι του Βόρειου Πακιστάν, είναι σε κακή κατάσταση, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι διαδρομές γίνονται σε πολλές ώρες.

    • Το ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις σε τοπικές φυλές. Οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και διακριτικότητα.

    Πιθανόν να έχουμε στρατιωτική συνοδεία σε μέρος της αποστολής και στην κοιλάδα των Kalash, κάτι που προσφέρει η κυβέρνηση του Πακιστάν ως ένδειξη προστασίας σε περάσματα που δεν υπάρχει άλληαστυνομική παρουσία. Πιθανόν να έχει καταργηθεί πλέον, επίσης δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό με τουρίστα.

    • Το Πακιστάν είναι μια απρόβλεπτη χώρα. H πολιτική κατάσταση και τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να κλείσουν τους δρόμους και να μεταβάλλουν το πρόγραμμα.

    • Το ταξίδι αυτό έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας, μέτριες συνθήκες υγιεινής, πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης για τις οποίες ο ταξιδιώτης πρέπει να είναι ενημερωμένος.

     • Ενδυμασία: Στη χώρα αυτή θα συναντήσουμε μεγάλη ενδυματολογική ποικιλία. Ειδικά οι γυναίκες που θα δούμε, ανάλογα με την περιοχή θα είναι ντυμένες με burqa που δε διακρίνονται ούτε τα μάτια, ενώ στο βορρά θα έχουν ακάλυπτη κεφαλή και ανάλαφρες χρωματιστές φορεσιές.  Η μαντίλα δεν είναι υποχρεωτική για τις επισκέπτριες, όμως για την είσοδο σε τζαμιά και για να μην προκαλούμε σε περιπάτους στους δρόμους κάποιων συντηρητικών πόλεων, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ελαφρύ ύφασμα.

      • Kλίμα: Στις κεντρικές περιοχές και ιδιαίτερα στη Λαχώρη, η ζέστη είναι πολύ έντονη το καλοκαίρι. Αντιθέτως στα βουνά και τις βόρειες κοιλάδες, το κλιμα είναι ευχάριστο έως δροσερό τα βράδια.

      Φωτό από προηγούμενο ταξίδι μας το 2018