ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Η κοιτίδα του ανθρώπινου είδους

Ένα ταξίδι συγκλονιστικών εμπειριών στη μυθική Αβυσσηνία -σημερινή Αιθιοπία- την κοιτίδα του ανθρώπινου είδους. Έναν τόπο που φέρει παραδόσεις αναλλοίωτες στο χρόνο και τοπία εξωπραγματικά.

Μια χώρα της Αφρικής που αναπτύσσεται ταχέως, αλλά παραμένει πολύ αυθεντική προσφέροντας μια πραγματική εμπειρία της μαύρης ηπείρου, με τις τελευταίες φυλές του νότου που διατηρούν αρχέγονο τρόπο ζωής και εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά τείνουν να εξαφανιστούν. Μια Αφρική πολύ διαφορετική από την τουριστική φιλοσοφία των resorts της Ζανζιβάρης.

Mετά την αλησμόνητη εμπειρία της εξαιρετικής παρέας του προηγούμενου ταξιδιού μας (Δεκέμβριος 2023) επιστρέφουμε στην Αιθιοπία για να γνωρίσουμε τις φυλές της κοιλάδας Omo που ζουν σε συνθήκες λίθινης εποχής, με αλλόκοτα έθιμα και τελετουργικά. Θα έχουμε τη μοναδική εμπειρία να διαμείνουμε σε σκηνές στα χωριά τους. Θα περιπλανηθούμε στο εξωγήινο βύθισμα Danakil, το θερμότερο μέρος στη γη και στο χείλος του κρατήρα του ηφαιστείου Erta Ale με τη μόνιμη ροή λάβας σε πλήρη δραστηριότητα. Θα ζήσουμε τη συγκλονιστική εμπειρία της ιερής πόλης της Lalibela, τη μέρα που γιορτάζονται τα Θεοφάνεια (19 Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο), με λιτανείες και τελετουργίες που μας μεταφέρουν στη βιβλική εποχή.


14 ημέρες, 7 έως 20 Ιανουαρίου

(άφιξη 3:40πμ της 21ης Ιανουαρίου)

Το ταξίδι αυτό απαιτεί αντοχές από τους συμμετέχοντες. Μία μέρα θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές στα χωριά των φυλών και τρεις στο βύθισμα Danakil όπου δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές.

Στο Danakil ειδικότερα, λόγω υψηλών θερμοκρασιών (35-40 C τη μέρα) για τον ύπνο υπάρχουν ξύλινα ντιβάνια με επιφάνεια από σχοινί ή απλά μουσαμάδες για υπόστρωμα στο έδαφος και φόντο τον έναστρο ουρανό. Συνίσταται να έχουμε έναν ελαφρύ υπνόσακο. Hλεκτροδότηση δεν υπάρχει, όμως τα οχήματα διαθέτουν inverter 220v για φόρτιση μπαταριών φωτογραφικής μηχανής. Τουαλέτες δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για 3 μέρες σε πλήρη επαφή με τη… φύση. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το οδικό δίκτυο κακής ποιότητας. Το πρόγραμμα απαιτεί ευελιξία και ενδέχεται να τροποποιηθεί ελαφρώς ώστε να καλυφθούν με το βέλτιστο τρόπο οι αποστάσεις.

Οι συνθήκες υγιεινής στην υποσαχάρια Αφρική απέχουν κατά πολύ από τις Ευρωπαϊκές, η τοπική κουζίνα είναι επίσης φτωχή σε ποιότητα, έχουμε όμως πλήρη διατροφή και άφθονη ποσότητα φαγητού. Στο Danakil έχουμε συνοδεία οχήματος με μάγειρα και πλήρη εξοπλισμό υπαίθριας κουζίνας. Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον προορισμό αυτόν, γενικότερα το εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή και χάπια προφύλαξης κατά της ελονοσίας συνίστανται σε πολλές τροπικές χώρες. Για περισσότερα συμβουλευτείτε την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Μετά την πρωινή μας άφιξη στη πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα αναχωρούμε με κατεύθυνση νότια μέχρι την κωμόπολη Soddo όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Abebe Zeleke 

(320 χλμ. / 6 ώρες)

Θα επιβιβαστούμε σε βάρκα στην λίμνη Chamo όπου θα δούμε σε απόσταση αναπνοής από τη βάρκα μας μεγάλους αφρικανικούς κροκόδειλους και οικογένειες ιπποποτάμων. Θα επισκεφτούμε τη φυλή Dorze και θα γνωρίσουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η φυλή φημίζεται για την παραδοσιακή ύφανση βαμβακιού για κατασκευή υφασμάτων

Διανυκτέρευση στο Αrba Minch, στο Tourist Hotel 

(163 χιλιόμετρα / 4 ώρες)

Το πρωί μετά το πρωινό παίρνουμε το δρόμο για το Κόνσο για να γνωρίσουμε τη ζωή του χωριού αυτών των σκληρά εργαζόμενων κοινοτήτων, που καλλιεργούν καλαμπόκι και σόργο σε χωράφια με αναβαθμίδες 500 ετών, θα δούμε τα ξυλόγλυπτα “τοτέμ” και θα μάθπουμε για τις παραδοσιακές τους δοξασίες, σε μια τοποθεσία που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO. 

Συνεχίζουμε για τον οικισμό του Turmi.

Κατευθυνόμαστε στις φυλές των Arbore που εγκαταστάθηκαν στην πιο σκληρή άνυδρη γη, κάτω από έναν καυτό ήλιο. Τα κορίτσια και οι γυναίκες Arbore στολίζονται με χάντρες και βραχιόλια. Ντύνονται με φούστες από δέρμα μοναδικά σχεδιασμένες και διακοσμημένες με χάντρες και κομμάτια μετάλλου και μαύρα πέπλα στο κεφάλι τους.

Διανυκτέρευση στο Buska Lodge.

(308 χλμ. / 7 ώρες)

Κατευθυνόμαστε στο χωριό Kangaten της φυλής Nyangatom / Bume. Οι Nyangatom ζουν στη δυτική πλευρά του ποταμού Omo, η πατρίδα τους εκτείνεται μέχρι το Νότιο Σουδάν.

Οι ηλικιωμένοι και των δύο φύλων έχουν ένα σκουλαρίκι στο κάτω χείλους, το αντρικό από ελεφαντόδοντο και το γυναικείο από χαλκό. Τα νεαρά κορίτσια φορούν ένα φόρεμα από δέρμα κατσίκας ή προβάτου με χαρακτηριστικό διάκοσμο.

Στη συνέχεια θα βρεθούμε στο χωριό της φυλής Karo, που βρίσκεται κοντά στην όχθη του ποταμού Omo, όπου θα έρθουμε σε επαφή με την πιο ολιγομελή φυλή της κοιλάδας του Omo. Στο χωριό υπάρχει σχολείο όπου μπορούμε, αν θέλουμε να προσφέρουμε γραφική ύλη, σαν ένα ελάχιστο “λιθαράκι” κοινωνικής συνεισφοράς.

Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Turmi όπου θα έχουμε άμεση αλληλεπίδραση με τη φυλή Hamar μιας και θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές στο χωριό τους κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Διανυκτέρευση κάμπινγκ στο χωριό της φυλής Hamar.

(145 χιλιόμετρα / 3 ώρες) 

Νωρίς το πρωί, κατευθυνόμαστε στη συνοριακή πόλη Omorate, η οποία φιλοξενεί τη φυλή Dassanach. Διασχίζουμε τη νεόκτιστη γέφυρα του ποταμού Omo και φτάνουμε σε αυτή την ελάχιστα γνωστή φυλή κτηνοτρόφων, για να απαθανατίσουμε την απίστευτη φυσική και ανθρώπινη ατμόσφαιρα. Θα φωτογραφίσουμε  παιδιά που ταΐζουν τα ζώα και παίζουν, γυναίκες που επιδίδονται στο άρμεγμα, το μαγείρεμα στη φωτιά, το άλεσμα καλαμποκιού. Οι άντρες αναχωρούν με τα κοπάδια κι εμείς επιστρέφουμε στο Turmi.

Κατευθυνόμαστε στο χωριό της φυλής Hamer. Οι Hamer είναι μια φυλή της κοιλάδας Omo, που φημίζεται για τα εντυπωσιακά γυναικεία χτενίσματα από λάσπη και λίπος. Είναι η πιο φιλική φυλή του νότου. Το απόγευμα φτάνουμε στην πόλη της Jinka

Διανυκτέρευση στο Eyob Hotel.

(310 χιλιόμετρα / 6.5 ώρες οδήγησης)

Νωρίς το πρωί πηγαίνουμε προς  τις φυλετικές κοινότητες των Mursi, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Mago. Οι ημίγυμνοι Mursi, όπως και οι Suri είναι ιδιαίτερα γνωστοί λόγω του βάρβαρου εθίμου των γυναικών, που τρυπούν σε νεαρή ηλικία το κάτω χείλος τους και τοποθετούν έναν πήλινο ή ξύλινο δίσκο. Η διαδικασία τοποθέτησης ολοένα και μεγαλύτερου δίσκου συχνά συνοδεύεται και από αφαίρεση των μπροστινών κάτω δοντιών. Όσο μεγαλύτερο το “πιατάκι” και όσο πιο ξεχειλωμένο είναι το κάτω χείλος, τόσο πιο περιζήτητη είναι η νύφη και μεγαλύτερο το τίμημα σε ζώα από τον επίδοξο γαμπρό. Οι άνδρες οπλισμένοι συχνά με AK-47 επιδίδονται σε βίαιους ανταγωνισμούς για την κοινωνική θέση τους στη φυλή. 

 

To απόγευμα θα επισκεφτούμε τη φυλή Ari που δεν έχει ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά αλλά είναι εξαιρετικά φιλική. Μπορούμε κι εδώ να συνεισφέρουμε σε υλικά με την κοινωνική προσφορά μας.

Διανυκτέρευση στο Eyob Hotel.

(115 χιλιόμετρα / 5 ώρες οδήγησης)

To πρωί θα πάρουμε πτήση για την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα

(Πτήση ET270 14:15 – 15:35)

Το απόγευμα έχουμε μια πρώτη περιήγηση στην πόλη της Αντίς Αμπέμπα. Θα επισκεφτούμε το την περιοχή του περίφημου Mercato, της μεγαλύτερης υπαίθριας αγοράς στην Αφρική. Aν επιτρέψει ο χρόνος θα επισκεφτούμε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Διανυκτέρευση στο Holiday Hotel

(40 χιλιόμετρα / 2.5 ώρες οδήγησης 

 

(Πτήση ET110 07:10 – 08:30)

Πρωινή πτήση για την πόλη Semera της περιφέρειας Afar. Επιβιβαζόμαστε σε οχήματα 4Χ4 με έμπειρους οδηγούς και κλιματισμό, μαζί με μάγειρα, τοπικό οδηγό, τουριστική αρχή, αστυνομική συνοδεία και εξοπλισμό κατασκήνωσης. Κατευθυνόμαστε στην περιοχή Afdera. Ο κύριος κόμβος για την παραγωγή και τη διανομή αλατιού βρίσκεται στα -102 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η κοιλότητα Danakil θεωρείται πως αγγίζει την υψηλότερη θερμοκρασία στη γη. Όποιος επιθυμεί μπορεί να κολυμπήσει στην υπέρ αλμυρή λίμνη Afdera με τα θερμά της ύδατα.

Διανυκτέρευση σε κάμπινγκ στη λίμνη Afdera

(240 χιλιόμετρα / 5 ώρες οδήγησης)

Συνεχίζουμε με το αυτοκίνητο για το επιβλητικό, ενεργό ηφαίστειο Erta Ale. Φτάνουμε στο κάμπινγκ μας στη βάση της καλντέρας και νωρίς το απόγευμα περπατάμε για 30 λεπτά μέχρι τη λίμνη λάβας στον κρατήρα της κορυφής που βρίσκεται αυτή την εποχή σε ιδιαίτερα ενεργή φάση. Αφού απολαύσουμε το απόκοσμο θέαμα που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας επιστρέφουμε στο κάμπινγκ για διανυκτέρευση ή προαιρετικά για ύπνο στην καλντέρα.

Διανυκτέρευση κάμπινγκ στην καλντέρα Dodom / Erta Ale

(83 χιλιόμετρα / 3,5 ώρες οδήγησης
40
λεπτά ανάβασης με τα πόδια από την κατασκήνωση βάσης στην καλντέρα.

Νωρίς το πρωί επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο χωριό της φυλής Αφάρ, τη Χαμεντίλα. Στην περίπτωση που τους συναντήσουμε, θα σταματήσουμε για να δούμε τους αλατωρύχους που σκάβουν, σκαλίζουν και φορτώνουν ράβδους αλατιού σε καμήλες και κατευθύνονται προς την περιοχή Tigray για πώληση.

Διανυκτέρευση σε camping

(132χλμ /5.5 ώρες)

Νωρίς το πρωί πριν την ανατολή του ηλίου οδηγούμε σε μια απέραντη αλμυρή πεδιάδα, στη λίμνη Karum. (γνωστή και ως λίμνη Assale), μια κρύα λίμνη με αλμυρό νερό κάτω από τα χρώματα της ανατολής. 

Λίγα λεπτά πιο πέρα βρίσκεται ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος. Το σεληνιακό τοπίο της γεωθερμικής τοποθεσίας Dallol είναι ένα εκπληκτικό φυσικό θαύμα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη. Μια γεωχημική αντίδραση συμβαίνει ακριβώς μπροστά μας. Ένας κρατήρας από κίτρινα θειούχα άλατα που κοχλάζουν και μια παλέτα πράσινων και κυανών χημικών στοιχείων, συνθέτουν αυτό το τοπίο που όμοιό τους δεν υπάρχει αλλού στη γη. 

Κατευθυνόμαστε προς το Mekele για την πτήση μας στην Αντίς Αμπέμπα (Πτήση ET261 17:40 – 19:10)

Διανυκτέρευση στο Holiday Hotel

(298 χιλιόμετρα / 8 ώρες οδήγησης, 1.5 ώρα πεζή περιήγηση στο Dallol))

Μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο στις 6:45 π.μ. για την πτήση μας προς Lalibela και φτάνουμε στις 10:20 π.μ. Θα επισκεφτούμε το 1ο Σύμπλεγμα λαξευτών Εκκλησιών (5 Εκκλησίες) και την περίφημη εκκλησία Bete Giorgis (3η Ομάδα). Η Lalibela είναι
μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αιθιοπίας λόγω των 11 μονολιθικών, λαξευτών εκκλησιών και της αναγνώρισής της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Panoramic view ή παρόμοιο.

To πρωί θα επισκεφθούμε το 2ο Σύμπλεγμα Εκκλησιών (5 Εκκλησίες). Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στους κατανυκτικούς εορτασμούς της Τελετής Timkat, συνοδεύοντας το «Tabot» (αντίγραφο της Κιβωτού της Διαθήκης). Διαφορετικές πομπές που φέρουν τα Tabots θα ενωθούν μαζί στην πορεία και πλήθη θα ψέλνουν ακολουθώντας την πομπή, συνθέτοντας βιβλικές εικόνες.

Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Panoramic view ή παρόμοιο.

(Πτήση ET123 10:50 – 13:05)

Στις 8:00 π.μ., θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση μας στην Αντίς Αμπέμπα. Καθ’ οδόν, θα επισκεφθούμε το σπήλαιο-μοναστήρι του Neakuto Le’ab που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Φτάνοντας στην Αντίς Αμπέμπα στις 1:05 μ.μ θα περάσουμε το υπόλοιπο της ημέρας στον δεύτερο γύρο της περιήγησης στην πόλη, που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Shola Market και αγορές αναμνηστικών.

Μετά αποχαιρετιστήριο δείπνο στο elegant-παραδοσιακό εστιατόριο Yod Abyssinia, θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας (23:00), γεμάτοι με δυνατές, συγκινητικές και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Τελική τιμή!

€ 3600

(Η τιμή αφορά 2κλινο δωμάτιο. Επιβάρυνση μονόκλινου €100 – όπου διατίθεται)

Δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις!

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

✔️Απ’ ευθείας πτήσεις από Αθήνα με Ethiopian Airlines που περιλαμβάνουν:

1 παραδοτέα αποσκευή (έως 23 κιλά)
1 χειραποσκευή (έως 8 κιλά)

✔️Πέντε (5) εσωτερικές πτήσεις.

✔️Φόροι αεροδρομίων

✔️Ταξιδιωτική ασφάλιση (οι όροι αναφέρονται στο συμβόλαιο που θα σταλεί)

✔️Πλήρης διατροφή σε τοπικά εστιατόρια ή από μάγειρα που θα έχουμε μαζί μας στα μέρη όπου κατασκηνώνουμε. 

✔️Όλες οι διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχεία ή σε σκηνές, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα. Εξοπλισμός κατασκήνωσης διατίθεται.

✔️Εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά

✔️Όλες οι μετακινήσεις
(πούλμαν 22 θέσεων για το σκέλος του νότου, 4WD Land Cruisers για το σκέλος του Danakil /4 επιβάτες ανά όχημα + οδηγός) 

✔️Είσοδοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

✔️Είσοδοι στα χωριά των τοπικών φυλών της κοιλάδας του Omo και άδεια φωτογράφισης

✔️Τοπικός ξεναγός

✔️Άδειες που απαιτούνται για την περιήγησή μας και φρουρά στο βύθισμα Danakil

 

Στην τιμή ΔΕΝ περιλαμβάνονται:

Αλκοολούχα ποτά, αγορές και ό,τι δεν αναφέρεται.

Τελετή ενηλικίωσης (bull jumping ceremony) της φυλής Hamar, (εάν πραγματοποιηθεί τις μέρες που θα είμαστε εκεί)

Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά.

Τέλος βίζας (περίπου $82)

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ημερομηνία

Προορισμός

Διαμονή

7/1/2024

Soddo

Abebe Zeleke hotel

8/1/2024

Arbaminch

Tourist hotel

9/1/2024

Turmi

Βuska lodge

10/1/2024

Korcho

Χωριό Hamar camping

11/1/2024

Jinka

Eyob hotel

12/1/2024

Jinka

Eyob hotel

13/1/2024

Addis Ababa

Holiday hotel

14/1/2024

Afdera

Afdera lake campsite/ ελεύθερο camping

15/1/2024

Erta Ale

ελεύθερο camping

16/1/2024

Hamedila

Χωριό Afar – ελεύθερο camping

17/1/2024

Addis Ababa

Holiday hotel

18/1/2024

Lalibela

Panoramic View Hotel

19/1/2024

Lalibela

Panoramic View Hotel

ΟΧΗΜΑΤΑ

Δήλωση συμμετοχής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε περίπτωση που δε δείτε απάντησή μας στην εισερχόμενη αλληλογραφία σας, παρακαλούμε να ελέγξετε το φάκελο με τα ανεπιθύμητα / junk

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Σημαντικές πληροφορίες 

Το διαβατήριο θα πρέπει κατά την ημερομηνία αναχώρησης να έχει 6μηνη ισχύ.
Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει για λόγους πρακτικότητας, ασφάλειας ή εντολών των αρχών, λόγω καιρού ή κλειστών αρχαιολογικών χωρών, λόγω απεργιών, αργιών ή παρόμοιων λόγων για τους οποίους δεν φέρει ευθύνη το γραφείο μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Λίγα λόγια για το πρόσφατο ταξίδι μας στην Αιθιοπία

Η ΑΙΘΙΟΠΙΑ είναι ένας προορισμός συγκλονιστικός, με ποικιλομορφία που δε συναντάται αλλού στην Αφρική και έναν φιλικό και αξιαγάπητο λαό. Το ταξίδι των Planet Voyagers στην Αιθιοπία περιείχε πρόγραμμα και φιλοσοφία πολύ διαφορετική από των άλλων ταξιδιωτικών πρακτορείων. Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές αλλά αποζημίωσαν τους συμμετέχοντες με το παραπάνω. Ήρθαμε σε ουσιαστική επαφή με τους πολιτισμούς των τελευταίων αυτόχθονων Νειλωτικών φυλών στην κοιλάδα του ποταμού Omo, που διατηρούν αρχαία ή και πρωτόγονα εμφανισιακά χαρακτηριστικά και έθιμα. Είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε σε τελετή ενηλικίωσης αγοριού της φυλής Hamar, που κατάφερε να περάσει τη δοκιμασία τρέχοντας πάνω στις ράχες βοδιών, ενώ οι νεαρές κοπέλες συμμετείχαν στο βάναυσο έθιμο του μαστιγώματος προς ένδειξη θάρρους και συμπαράστασης. Διανυκτερεύσαμε ένα βράδυ σε σκηνές, σε χωριό της φυλής υπό το φως της πανσελήνου και δοκιμάσαμε μαζί τους κατσικάκι που ψήθηκε στη φωτιά «αντικριστό» όπως στην Ελλάδα. Συμμετείχαμε σε εθελοντικές δράσεις που διοργανώσαμε μόνοι μας, προσφέροντας γραφική ύλη σε σχολείο της φυλής Karo, αγαθά στη φυλή Dassanech, σάκους με σιτηρά στη φυλή Mursi, ρούχα σε χωριό της φυλής Ari, και αμέτρητες άλλες συγκινητικές πρωτοβουλίες προσφοράς από καθέναν μας. Ήρθαμε σε ισότιμη, ουσιαστική επαφή με τον τοπικό πληθυσμό και διασκεδάσαμε σχεδόν κάθε βράδυ μέχρι αργά, στα παραπήγματα-μπαράκια της υποσαχάριας Αφρικής.

Σε κάθε επιστροφή μας στην πρωτεύουσα Addis Ababa, νιώθαμε τον παλμό της καθημερινότητας περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τις αγορές, όπως στο πολύβουο και χαοτικό “Mercato”, τη μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά της Αφρικής.
Το ταξίδι συνεχίστηκε με το δυσπρόσιτο καταβύθισμα Danakil, ένα αφιλόξενο περιβάλλον με εναλλαγές τεράστιων εκτάσεων ηφαιστειακής λάβας, ερήμου, αλμυρών λιμνών και άλλων τοπίων που δε θυμίζουν τίποτα άλλο στη γη. Αυτό ήταν και το πιο απαιτητικό, κοπιαστικό, ακριβό και δύσκολο οργανωτικά σκέλος του ταξιδιού. Ένα σημείο της γης που λίγοι έχουν το σθένος να επισκεφτούν και οι Planet Voyagers ανήκουν σε αυτούς. Η εμπειρία κορυφώθηκε στο Dallol, ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον θειούχων κοιτασμάτων και λιμνών βραστού νερού, με απίστευτους συνδυασμούς χρωματικής παλέτας, από έντονα κίτρινα, φανταχτερά πράσινα, γαλάζιο, κόκκινα και μαύρα χημικά στοιχεία σε συνεχείς αντιδράσεις. Κολυμπήσαμε στην αλμυρή λίμνη Afdera, περπατήσαμε σε μια «θάλασσα αλατιού» στη λίμνη Assale και γνωρίσαμε τους εργάτες που εξακολουθούν να εξορύσσουν με παραδοσιακό τρόπο πλάκες από αλάτι, μεταφέροντάς τες με καμήλες σε αυτή την περιοχή που έχει υψόμετρο -125μ και είναι από τις θερμόμετρες του πλανήτη. Γνωρίσαμε επίσης την ανυπότακτη και ελάχιστα προσεγγίσιμη φυλή των Afar που ζει με αντίξοες συνθήκες στο αφιλόξενο αυτό τοπίο και επισκεφτήκαμε τους καταυλισμούς τους. Το εμβληματικότερο στοιχείο της φύσης στην κοιλάδα του Danakil δεν είναι άλλο από το περίφημο ενεργό ηφαίστειο Erta Ale, ένα από τα 4 στον πλανήτη με μόνιμη λίμνη λάβας. Αν και η πρόσφατη ροή λάβας στη λίμνη είχε στερεοποιηθεί προσφάτως, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να βαδίσουμε πάνω στην επιφάνεια της που έσπαζε κάτω από το βάρος μας, και να φτάσουμε σε απόσταση αναπνοής από έναν από τους κρατήρες κοχλάζουσας λάβας. Οι συνθήκες διαμονής στο Danakil είναι σκληρές, χωρίς υποδομές οργανωμένης κατασκήνωσης, τουαλέτας και ντους, σε τοπία ερημικά, με ελάχιστους οικισμούς που παρουσιάζουν ακραία τριτοκοσμική εικόνα. Το ταξίδι αυτό είναι για λίγους και συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες, όμως όλοι μας αντεπεξήλθαμε άξια ανεξαρτήτως πρότερης εμπειρίας. Σε αυτό, εκτός από την άψογη οργάνωση από την ομάδα υποστήριξης οχημάτων 4Χ4, καθώς και τον εξαιρετικό μας μάγειρα, συνέβαλλε και το κέφι της παρέας.
Μετά από πολλά χιλιόμετρα οδικών διαδρομών και 5 εσωτερικών πτήσεων, το ταξίδι άλλαξε και πάλι μορφή, καθώς ζήσαμε τους κατανυκτικούς εορτασμούς και τις μυσταγωγικές τελετές των Χριστουγέννων (7 Ιανουαρίου κατά το αιθιοπικό ημερολόγιο) στις κατάμεστες, μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα. Νιώσαμε τον παλμό των χιλιάδων πιστών που συρρέουν από όλη τη χώρα και αφομοιωθήκαμε με το ασφυκτικό πλήθος που ευγενικά μας καλωσόρισε στις λειτουργίες ολονυκτίας.
Από όλες αυτές τις εμπειρίες σε αυτή την αφρικανική χώρα, αποκομίσαμε την αίσθηση ότι πήγαμε 3 ή και περισσότερα ταξίδια.
Ο κυριότερος παράγοντας όμως που έκανε αυτό το ταξίδι τόσο μοναδικό, ήταν η ίδια η παρέα και ο κάθε συμμετέχων ξεχωριστά, ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου, που χάρισε με το δικό του τρόπο το κέφι, τη θετικότητα και τον εξαιρετικό χαρακτήρα του. Έχουμε την πεποίθηση ότι το ταξίδι αυτό, όχι απλά δεν έχει σχέση με κανένα ταξίδι «γκρουπ», αλλά ήταν ένα πραγματικό ταξίδι παρέας που δημιούργησε πολύτιμες και ισχυρές φιλίες. Ανακαλώντας τις υπέροχες αναμνήσεις, νιώθουμε έντονα τη νοσταλγία, μας λείπουν τα γέλια και οι στιγμές που ζήσαμε… Νιώθουμε έντονα τον αποχωρισμό και παρ’ όλο που πολλοί συμμετέχοντες ζουν εκτός Αθήνας και εκτός Ελλάδας, διοργανώνουμε reunions ανανεώνοντας τη φιλία μας. Με κάποιους συνταξιδέψαμε και σε άλλους προορισμούς και ευελπιστούμε να ξανανταμώσουμε και με τους υπόλοιπους, σε οποιονδήποτε προορισμό στον πλανήτη.

Όλες οι φωτογραφίες είναι των Planet Voyagers, από προηγούμενα ταξίδια!