ΣΥΡΙΑ

Η αυθεντική Μέση Ανατολή

25 Οκτωβρίου (βράδυ 23:55) έως 4 Νοεμβρίου (πρωί 06:15)

ΔΑΜΑΣΚΟΣ – BOSRA – ΠΑΛΜΥΡΑ -ΧΑΛΕΠΙ – ΧΑΜΑ – ΚΑΣΤΡΟ ΙΠΠΟΤΩΝ (Krak des Chevaliers)- ΛΑΤΤΑΚΕΙΑ – ΤΑΡΤΟΥΣ – ΜΑΑΛΟΥΛΑ

Η Συρία είναι μια μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα και το Λίβανο στα δυτικά έως το Ιράκ στα ανατολικά και από την Τουρκία στα βόρεια, μέχρι την Ιορδανία και το Ισραήλ στα νότια. Το έδαφός της αποτελείται από εύφορες κοιλάδες, ψηλές οροσειρές και έρημο. Η ιστορία της Συρίας χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο, αποτελώντας το λίκνο του σύγχρονου ανθρώπου, μιας και στην ευρύτερη κοιλάδα της Μεσοποταμίας κατά τη Νεολιθική εποχή ανακαλύφθηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από το 14ο αιώνα π.Χ. νομαδικές φυλές Αραμαίων και Φοινίκων εποίκισαν την περιοχή. Η αυτοκρατορία των Ασσυρίων άκμασε από το 10ο π.Χ. αιώνα έως το 605 π.Χ. και την κατάκτηση από τους Βαβυλώνιους και κατόπιν απ’ τους Πέρσες. Ο Μέγας Αλέξανδρος προσάρτησε και αυτή την περιοχή στην αχανή αυτοκρατορία του ονομάζοντάς την Συρία ως παράφραση του Ασσυρία. Το βασίλειο της Παλμύρας ιδρύθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα, μέχρι και την επέλαση των Αράβων και την επικράτηση του Ισλάμ. Η σύγχρονη ιστορία της Συρίας ταυτίζεται με την ταραχώδη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, εμπλεκόμενη σε συνεχείς πολεμικές αντιπαραθέσεις με το Ισραήλ καθώς και τον πολυετή εμφύλιο στο Λίβανο. 

Το 2011, οι διαδηλώσεις στα πλαίσια της “Αραβικής Άνοιξης” κλιμακώθηκαν σε επανάσταση κατά του καθεστώτος του Bashar Al-Assad, πυροδοτώντας έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, υλικές υποδομές και βέβαια προκαλώντας οικονομική κατάρρευση, ανθρωπιστική κρίση και ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη. Το 2013 δημιουργείται η εξτρεμιστική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” (ISIS) που κατέκτησε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, επιβάλλοντας μια ακραία εκδοχή του νόμου της Σαρία και προβαίνοντας σε εγκλήματα και θηριωδίες.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, το ISIS έχει ηττηθεί και ο πόλεμος βρίσκεται σε σχεδόν πλήρη αποκλιμάκωση. Θα επισκεφτούμε σημαντικούς και εκπληκτικής μαγείας τόπους στη χώρα, που αν και κάποιοι φέρουν τα τραύματα του πολέμου και του πρόσφατου σεισμού, διατηρούν τη γοητεία και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα της αυθεντικής Μέσης Ανατολής. Όλα τα σημεία επίσκεψης ελέγχονται πλήρως από το Συριακό στρατό και oι επισκέπτες ταξιδεύουν ασφαλείς τα τελευταία χρόνια. Σε κανένα μέρος στον κόσμο όμως δε μπορεί να προβλεφθεί τρομοκρατική ή άλλη επίθεση. Ο επισκέπτης θα νιώθει παντού αίσθημα ασφάλειας, θα πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτικός σε σχέση με τη φωτογράφιση ευαίσθητων θεμάτων όπως στρατιωτών και στρατιωτικών φυλακίων συνόρων και κυβερνητικών εγκαταστάσεων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πτήση από Αθήνα στις 23:55 της Παρασκευής 25ης Οκτωβρίου

Επιστροφή στην Αθήνα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 06:15

 

Ημέρα 01:  26/10

Άφιξη Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού στις 01:50 τα ξημερώματα. Μεταφορά στα σύνορα με τη Συρία και άφιξη στη Δαμασκό όπου θα κάνουμε check-in στο ξενοδοχείο.

Κατά τη διάρκεια της μέρας, θα κάνουμε περιήγηση με τα πόδια στην παλιά πόλη και θα γευτούμε συριακές νοστιμιές σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που προσφέρουν εκλεκτές γεύσεις της συριακής κουζίνας.

Θα κάνουμε νυχτερινή βόλτα στα σοκάκια και τα στενά δρομάκια της Παλιάς Δαμασκού και θα ζήσουμε τη νυχτερινή ζωή σε ένα από τα πολλά καφέ, στην καρδιά της αρχαιότερης πρωτεύουσας στον κόσμο.

(Διανυκτέρευση στη Δαμασκό)

 

Ημέρα 02 : 27/10

Περιήγηση στη Δαμασκό

Στην Παλιά Δαμασκό, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θα ακολουθήσουμε τα βήματα του Απόστολου Παύλου, μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ανανία.

Θα πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι στο Καραβανσεράι Asaad Basha και στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το παλάτι Azem, το οποίο είναι ένα τέλειο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και λαογραφικό μουσείο.

Θα επισκεφθούμε το εκπληκτικό Τζαμί Ομαγιάντ που είναι τόπος λατρείας από την πρώτη χιλιετία π.Χ. Η θρησκευτική του σημασία αφορά τόσο τη χριστιανική όσο και τη μουσουλμανική παράδοση, οι οποίες το θεωρούν τόπο ταφής της κεφαλής του Ιωάννη του Βαπτιστή. Η μουσουλμανική παράδοση υποστηρίζει ότι το τζαμί θα είναι το μέρος που θα επιστρέψει ο Ιησούς πριν από το τέλος του κόσμου.

Κάθε επίσκεψη στη Δαμασκό έχει ως επιστέγασμα το παζάρι Hamidiah που μοιάζει σαν μια σκηνή βγαλμένη από τις 1001 Νύχτες. 

Ο κεντρικός δρόμος του παζαριού εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά στην παλιά πόλη. Το επισκέφτηκε ο Άγιος Παύλος όπως καταγράφεται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων και περιέχει  αξιοθέατα από τη ρωμαϊκή, χριστιανική και ισλαμική περίοδο. Κατά την ελληνική κυριαρχία, η πόλη σχεδίασε από τον Ιππόδαμο. Επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας, η Via Recta διευρύνθηκε και έγινε οδός με κιονοστοιχία. Μια από τις πύλες του παζαριού αποτελείται από αυτούς τους επιβλητικούς κίονες και αψίδες του Ρωμαϊκού ναού του Δία.

Θα επισκεφθούμε μια ακόμα αγορά με τοπικά παραδοσιακά χειροτεχνήματα της Συρίας.

(Διανυκτέρευση στη Δαμασκό)

 

Ημέρα 03 : 28/10

Δαμασκός – Μπόσρα – Δαμασκός

– Η Μπόσρα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ήταν η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας της Αραβίας και αργότερα σημαντικός σταθμός στη διαδρομή των αρχαίων καραβανιών προς τη Μέκκα. Ένα υπέροχο ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα, παλαιοχριστιανικά ερείπια και πολλά τζαμιά βρίσκονται μέσα στα μεγάλα τείχη του.

Διανυκτέρευση στη Δαμασκό

 

Ημέρα 04 : 29/10

Δαμασκός – Περιήγηση στην Παλμύρα – Χαλέπι

Η μυθική Παλμύρα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι μια όαση στη συριακή έρημο βορειοανατολικά της Δαμασκού. Η Παλμύρα περιέχει τα μνημειώδη ερείπια μιας μεγάλης πόλης που ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του κλασικού κόσμου. Θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής που άφησε το “Ισλαμικό Κράτος” ISIS σε μια προσπάθεια να διαγράψει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Διανυκτέρευση στο Χαλέπι

 

Ημέρα 05 – 30/10 

Χαλέπι

Η Παλιά Πόλη του Χαλεπίου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, είναι η βιομηχανική και εμπορική πρωτεύουσα της Συρίας και κατοικείται συνεχώς για πάνω από 6.000 χρόνια. To Xαλέπι υπέστη τεράστιες καταστροφές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που είναι ορατές σε πολλά σημεία, ενώ ο σεισμός του 2023 έφερε κι άλλες καταστροφές.

Ξεκινώντας από την Πύλη της Αντιόχειας, θα επισκεφθούμε το μεγαλύτερο σκεπαστό παζάρι του κόσμου που εκτείνεται σε μήκος 13 km και θα μπούμε σε μερικά από τα πολλά καραβανσεράι που είναι διάσπαρτα γύρω από το Souk και έχουν αποκατασταθεί από την καταστροφή του πολέμου.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε τη μεγαλοπρεπή Ακρόπολη του Χαλεπίου, τη μεγαλύτερη ακρόπολη στον κόσμο και το καλύτερο δείγμα ισλαμικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. (σημείωση: Λόγω του καταστροφικού σεισμού του 2023, η επίσκεψη στο εσωτερικό του κάστρου ίσως δεν είναι εφικτή ακόμα)

Διανυκτέρευση στο Χαλέπι

 

Ημέρα 06 : 31/10 

Χαλέπι – Χάμα – Χομς – Krak des Chevaliers

Στη Χάμα θα επισκεφτούμε τους αρχαίους υδρόμυλους που χρησιμοποιούνταν για άρδευση από τον 13ο αιώνα σε ένα καταπληκτικό επίτευγμα της μηχανικής.

Krak des Chevaliers, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που χτίστηκε από το Τάγμα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη τον 12ο αιώνα και κατατάσσεται ως το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα των κάστρων των Σταυροφόρων.

Διανυκτέρευση στη Mestaeh

 

Ημέρα 07 : 1/11

Λαττάκεια & Ακρόπολη του Σαλαντίν 

Το πρωί θα κατευθυνθούμε προς τις συριακές ακτές και την πόλη της Λαττάκειας.

Θα έχουμε ένα χαλαρό πρωινό κάπου κατά μήκος της συριακής ακτής και μετά το γεύμα, θα πάμε στην Ακρόπολη του Saladin, μια ακρόπολη που έχτισαν οι Φράγκοι στη μέση του δάσους, σε μια βραχώδη κορυφή.

Η ιστορία αυτού του οχυρού είναι μακρά: Οι Φοίνικες είχαν ήδη οχυρώσει τον τόπο, ο Μέγας Αλέξανδρος το κατέλαβε, καθώς και οι Βυζαντινοί λίγους αιώνες αργότερα.

Οι Σταυροφόροι είναι αυτοί που τον 12ο αιώνα έδωσαν στο κάστρο τη σημερινή του μορφή.

Διανυκτέρευση στη Λαττάκεια 

Ημέρα 08 – 2/11 

Από Λαττάκεια προς Ugarid – Κάστρο Marqab Arwad- Tartus. 

Η Ουγκαρίτ ήταν αρχαίο λιμάνι στη βόρεια Συρία, στα περίχωρα της σύγχρονης Λαττάκειας, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1928. 

Το Marqab, είναι ένα κάστρο κοντά στο Baniyas της Συρίας, που ήταν φρούριο των Σταυροφόρων, περίπου 2 χιλιόμετρα από την ακτή της Μεσογείου.

Το Arwad είναι πόλη στο ομώνυμο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα. Είναι το μόνο κατοικημένο νησί στη Συρία. Βρίσκεται 3 χλμ από την Ταρτούς, που είναι δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι.

Διανυκτέρευση στην Tartus

Ημέρα 09 – 3/11 

Maalula – Sednaya

Κατευθυνόμαστε στο χωριό Μααλούλα, για να επισκεφτούμε τη Μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (4ος αι.) όπου θα ακούσουμε προσευχή στα αραμαϊκά, την ίδια γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς Χριστός.

Στη Saidnaya (~1.500 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι της Παναγίας που χτίστηκε τον 6ο αιώνα μετά από μια εμφάνιση της Παναγίας στον Βυζαντινό Αυτοκράτορα.

Επιστροφή στη Δαμασκό για δείπνο. Αργά το βράδυ μετάβαση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού.
(Πτήση για
Αθήνα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 04:15 και άφιξη στις 06:15 


Τελική τιμή

€2160

Επιβάρυνση μονόκλινου €280


Ξενοδοχεία

Δαμασκός: Dar AlYasmin boutique hotel 4*

Χαλέπι: Aleppo Palace Hotel 4*

Homs – Al Meshtaya: Villa Rosa 3* 

Λαττάκεια: Miramar Hotel 4*

Tartus: Royal Inn 4* 

Η πληρωμή μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα, με επιβάρυνση 3% και δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις


Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Πτήσεις Aegean Airlines που περιλαμβάνουν:

1 παραδοτέα αποσκευή (έως 23 κιλά)
1 χειραποσκευή (έως 8 κιλά)
1 προσωπικό αντικείμενο

Φόροι αεροδρομίων και συνόρων
Ένα δείπνο ανά ημέρα.
Όλες οι μετακινήσεις.
Είσοδοι σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ξενάγηση (Aγγλόφωνη).
Διαμονή με πρωινό (3*/4* ξενοδοχεία).

Την άδεια από την υπηρεσία ασφαλείας για την έκδοση visa και τις άδειες που απαιτούνται για την περιήγησή μας.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

Ποτά, ναργιλέ
Μεσημεριανά γεύματα
Χαμάμ (€15).
Φιλοδώρημα για τον οδηγό και τον ξεναγό.
Τέλος βίζας στα σύνορα (περίπου €60)

 

Σημαντικές πληροφορίες 

Οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί τη Συρία (καθώς και το Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σουδάν, Βόρεια Κορέα, Λιβύη, Σομαλία μετά το 2011 ή την Κούβα μετά το 2021)  θα στερηθούν το δικαίωμα άδειας ESTA για μελλοντική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για μελλοντικό ταξίδι στις Η.Π.Α,  θα πρέπει όμως να λάβουν τουριστική βίζα με 10ετή ισχύ από την πλησιέστερη πρεσβεία ή προξενείο τους.

Η Συρία βρίσκεται σε διεθνές εμπάργκο και οι πιστωτικές κάρτες δεν έχουν ισχύ στη χώρα.

Το διαβατήριο θα πρέπει κατά την ημερομηνία αναχώρησης να έχει 6μηνη ισχύ.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει για λόγους πρακτικότητας, ασφάλειας ή εντολών των αρχών, λόγω καιρού ή κλειστών αρχαιολογικών χωρών, λόγω απεργιών, αργιών ή παρόμοιων λόγων για τους οποίους δεν φέρει ευθύνη το γραφείο μας.Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Φωτογραφίες μας από προηγούμενo ταξίδι

Eκδήλωση ενδιαφέροντος

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.